Двуглавата змия Тигър-Лили се възстановява добре след критична операция

| от |

Тигър-Лили – изключително рядката двуглава змия от вида Pantherophis obsoletus – се възстановява добре след претърпяната по-рано този месец критична операция, която, изненадващо, няма нищо общо с главите ѝ.

Въпреки че неотровният вид е често срещан в голяма част на централна Северна Америка, този конкретен екземпляр е рядък случай на полицефалия – 1 на 100 000. Полицефалията е форма на сдвоени близнаци, при която едно тяло има две независими глави. Семейството, което я намира през 2017 г., кръщава всяка от главите съответно Тигър и Лили.

След като отпразнуваха шестия си рожден ден през октомври миналата година, дългите 1,5 м близнаци трябваше да продължат обиколката си из обектите на Департамента за опазване на околната среда на щата Мисури (САЩ) на 18 март. Но след като кихнаха по време на хранене и в кихавицата им бяха забелязани следи от кръв, обиколката беше преустановена седмица преди планираното ѝ начало.

„Това веднага би тревога у нашите служители и ние бързо осигурихме среща с ветеринарния екип в зоопарка в Сейнт Луис“, казва в изявлението си естественикът от Департамента Лорън Бейкър.

След като проучва състоянието на Тигър-Лили, екипът установи, че яйчниците на близнаците са в стаза преди овулацията.

Д-р Майкъл Уоршоу, щатен ветеринарен лекар в зоологическата градина в Сейнт Луис, обясни: „При нормални обстоятелства яйчникът ще развие фоликули, след което ще ги овулира като яйца, които евентуално ще бъдат снесени. В случая с Тигър-Лили тя започна репродуктивния цикъл, но фоликулите не овулират, а продължават да растат и да остават статични в яйчника. С течение на времето това е довело до възпаление и риск от инфекция“.

Процедурата по отстраняване на яйчниците на близнаците беше успешно извършена на 11 март в Центъра за изследване на застрашените видове и ветеринарната болница в Сейнт Луис и в момента те се възстановяват добре.

Домът на змиите в Центъра за защита на природата „Шепърд он да Хилс“ е затворен за строителни дейности, но след като приключи периодът на възстановяване на близнаците, което може да отнеме около месец, те все пак ще направят обиколката си.

Въпреки че това е рядко срещано заболяване, в момента в плен живеят няколко змии с полицефалия; процентът на оцеляване на тези животни в дивата природа е нисък, защото трудно успяват да избягат и да се скрият от хищниците.

Освен това физическият акт на хранене също е проблемен, когато и двете глави се опитват да изядат една и съща част от плячката. Въпреки че голяма част от хранителните способности на полисефалозните животни се определят от уникалната им анатомия, като някои двуглави змии могат да ядат храна едновременно, в случая на Тигър-Лили те имат само един хранопровод.

„Трябва да държим главите отделно, когато се хранят“, казва мениджърът на интерпретативния център на Департамента Алисън Блейх в изявление. „Тъй като споделят едно и също гърло, не би било добре и двете да изядат по една мишка наведнъж или да се опитат да погълнат една и съща мишка.“

За да се нахранят, върху едната глава се поставя малка чашка, за да не може тя да вземе храната на другата глава, след което чашките се разменят, така че и двете глави да имат възможност да хапват. И двете ястия преминават през един и същ хранопровод и попадат в един и същ стомах.

 
 
Коментарите са изключени за Двуглавата змия Тигър-Лили се възстановява добре след критична операция

Повече информация Виж всички