Аризона обяви Плутон (който не е планета) за официална планета на щата

| от |

Американският щат Аризона предприе необичайната стъпка и обяви своята официална планета. Още по-необичайно е, че тя е Плутон, който не е планета.

Удивителен брой астрономически тела през историята са били открити чрез наблюдение на Уран. През XIX век астрономите забелязват, че Уран се движи по неочакван начин спрямо Нютоновата теория за гравитацията и макар несъответствията да са малки, имало разлика между наблюдаваната орбита на планетата и тази, която Нютоновата физика предполага, че ще е.

През 1846 г. астрономът и математик Урбен Льо Верие прогнозира, че неизвестна планета отвъд Уран е причината за тази разлика и прави прогнози за собствената орбитата на този неизвестен обект. Той се оказва Нептун – но Уран крие още тайни.

Американският астроном Пърсивал Лоуел забелязва, че в орбитата на Уран, както и на Нептун, все още има необясними движения. През 1905 г. той предполага, че те са причинени от друга неизвестна планета – и прави прогнози за нейната орбита.

Въз основа на предсказанията на Лоуел и други астрономи Плутон е открит през 1930 г. Американският астроном Клайд Томбо от обсерваторията „Лоуел“ във Флагстаф, Аризона, оглежда областите от небето, където астрономите прогнозират, че ще се намира Плутон. Той използва устройство, което бързо прелиства две изображения на една и съща област от небето, за да може по-лесно да се забележат всички малки разлики, и открива обект.

Скоро е потвърдено, че това е планета (поне за известно време), която е наречена Плутон от Венеция Бърни Феър, 11-годишно момиче, което пише до обсерваторията Лоуел.

За известно време Плутон е изобразяван на диаграмите на Слънчевата система заедно с истински планети като Юпитер и Земята. Но преди да прекара дори една година с този статут (орбитата на Плутон отнема 248 земни години), той е прекласифициран като планета джудже и е остранен от диаграмите.

Международният астрономически съюз (МАС) понижи още категорията на Плутон през 2006 г., тъй като той не отговаряше на всички критерии за планета. Въпреки че обикаля около Слънцето и има достатъчно маса, за да е със сферична форма, той не доминира в собствената си орбита. Плутон не е прибрал достатъчно други космически скали от орбитата си, за да се квалифицира като планета, а я споделя с други големи обекти, които не обикалят около планетата джудже.

Въпреки това понижение, Аризона подписва законопроект, с който Плутон става неин официална планета, тъй като е открит от астрономи в щата.

„Това е голямо астрономическо постижение и то се случи тук, в Аризона“, казва представителят Джъстин Уилмет, който е вносител на законопроекта. „Това е нещо, с което всеки един гражданин на този щат трябва да се гордее, и затова реших да внеса законопроекта“.

 
 
Коментарите са изключени за Аризона обяви Плутон (който не е планета) за официална планета на щата

Повече информация Виж всички