shareit

Съветът на Алберт Айнщайн към Мария Кюри през 1911 г., който е уместен и днес

| от |

През ноември 1911 г. Мария Склодовска-Кюри е на седмици от получаването на Нобеловата си награда по химия. Тя получава първата си такава по физика през 1903 г., а новата сега ще я направи първият човек в историята, който има две. Също така, и до ден днешен тя остава единственият човек, който е отличен в две различни науки.

Но въпреки че фокусът на общественото внимание трябва да е към нейната изключителна работа като учен, изглежда, че мнозина са заети и с личния й живот.

Paul Langevin Wellcome2

Пол Ланжвен

Пиер Кюри умира през 1906 г., оставяйки Мари вдовица. Няколко години по-късно тя се обвързва романтично с физика Пол Ланжвен, който е бил докторант на Пиер. Въпреки че Ланжвен е разделен със съпругата си, те все още технически са женени. Връзката предизвиква проблеми в дома на Пол – но те са да са нищо в сравнение с това, което щеше да се излее в очите на обществеността.

Кюри, Ланжвен и около 20 други учени са поканени на елитна конференция само с покани в Брюксел през есента на 1911 г. През това време обаче любовните писма между Кюри и новия й мъж са дадени на членове на медиите от съпругата му, която изобразява Кюри като зъл доморазрушител.

Така когато Кюри се връща у дома във Франция след конференцията, тя е посрещната от тълпа, която заобикаля къщата й и ужасява дъщерите й, които по това време са само на 7 и 14 години. Кюри и дъщерите й временно се местят при приятел, докато скандалът не стихне.

Алберт Айнщайн, който съвсем наскоро бе представен на Кюри на конференцията в Брюксел, е отвратен от действията на медиите. Това го кара да напише писмо до новата си приятелка:

Marie Curie c. 1920s

Уважаема госпожо Кюри,

Не ми се смейте, че Ви пиша, без да имам нещо разумно за казване. Но съм толкова ядосан от долния начин, по който обществото в момента се осмелява да се занимава с Вас, че абсолютно трябва да дам воля на това чувство. Убеден съм обаче, че Вие неизменно презирате тълпата, независимо дали тя покорно Ви прави уважение или се опитва да засити жаждата си за сензации!

Принуден съм да Ви кажа колко много се възхищавам на Вашия интелект, хъс и честност и че смятам, че съм късметлия, че се запознах лично с Вас в Брюксел. Всеки, който не е сред онези влечуги, със сигурност е щастлив, както и сега, така и преди, че сред нас има такива персонажи като Вас, а също и Ланжвен – истински хора, с които човек се чувства привилегирован да поддържа контакт. Ако тълпата продължава да се занимава с Вас, тогава просто не четете глупавите й писания, а ги оставете за влечугите, за които са измислени.

С най-приятелски поздрави към Вас, Ланжвен и Перин*,

Искрено Ваш,

А. Айнщайн

P.S. Определих статистическия закон за движение на двуатомната молекула в радиационното поле на Планк с помощта на комична остроумност, естествено при ограничението, че движението на структурата следва законите на стандартната механика. Моята надежда, че този закон е валиден в действителност, обаче е много малка.

– Алберт Айнщайн, 23 ноември 1911 г.

* „Перин“ се отнася до Жан Перин, семеен приятел на Кюри и Ланжввен, който впоследствие също ще защити Кюри

Това писмо до Кюри е намерено от астробиолога Дейвид Гринспун, който разглежда хилядите документи на Айнщайн, наскоро предоставени онлайн от Princeton University Press.

 
 
Коментарите са изключени за Съветът на Алберт Айнщайн към Мария Кюри през 1911 г., който е уместен и днес

Повече информация Виж всички