shareit

Сънливци, щрауси и риба: Любимите храни на древен Рим

| от |

Често смятаме средиземноморската триада – хляб, вино и зехтин – за типичната диета на повечето римляни, но всъщност храната в древен Рим е много по-разнообразна. И във всеки тип храна има набор от продукти, подходящи за всеки финансов бюджет: евтино местно вино или скъпо от Неаполския залив; домашно отгледани билки или екзотични подправки от Индия; традиционно осолено свинско месо или риба тон от Испания… Консумацията в древен Рим варира от традиционна до истински екзотична.

От друга страна, друг мит около римското хранене е, че римляните организират банкети, на които ядат мечки, миризлив рибен сос и дори сънливци. Това преувеличение се дължи преди всичко на факта, че самите римляни са едновременно очаровани и отвратени от собствените си хранителни навици и затова просто ги записват. След това произведенията им са копирани от монаси през Средновековието и Ренесанса и в крайна сметка стигат до нас: днес, например, можем да си купим книги с рецепти, базирани на произведенията на Апиций. Въпреки че истинският Апиций живее през 1 век, сборникът всъщност е публикуван някъде през 4 век. Ето една от рецептите за сос, който да сервирате с варено щраусово месо:

Пипер, мента, печен кимион, семена от целина, дълги или кръгли фурми, мед, оцет, пашум (стафидирано вино), ликуамен (рибен сос) и малко олио. Поставете в тиган и оставете да заври. Удебелете го с нишесте и в това състояние изсипете парчетата щраус върху чиния за сервиране и поръсете с черен пипер…

Наистина ли хората в древен Рим и Италияса са яли съставките в тези рецепти ? Всъщност да. В известна степен…

В продължение на векове храните и рецептите, обсъждани от древни автори, са цялата информация, която имаме за римската диета. Съвсем наскоро обаче областта на археологията на околната среда, която включва поддисциплините археоботаника и зооархеология (изследване съответно на древните растителни остатъци и костите на животните), успя да ни предостави изобилие от нова информация от разкопки на места като Помпей и Херкулан. Следователно вече можем да обсъждаме с много по-голяма точност диетата в древен Рим и Италия.

Като център на огромна империя, Рим привлича стоки и храни от провинциите и извън тях. На теория е възможно или да се купуват, или да се внасят дори най-екзотичните стоки, като, например, щрауси. Римляните имат много малко табута що се отнася до храна, така че всичко може да се опита поне веднъж. И все пак, подобно на много други древни общества, това, което се яде в древен Рим, зависи от това, което хората могат да си позволят.

Mosaico di un giovane come mese di giugno, III secolo dc.

Храна за продажба

Само най-богатите жители могат да си позволят екзотични месни продукти и дори тогава вероятно са ги яли много рядко. По-достъпните и далеч по-често срещаните меса включва овце, кози, пилета и особено свинско месо. Скъпото прясно месо идва от животни, докарани от околните провинции и заколвани в града. Осоленото свинско месо, тъй като е по-издръжливо на разваляне и може да пътува по-далеч, е по-евтино и затова именно него консумират от всички. Освен най-бедните.

Прясната риба е скъпа, тъй като всеки ден трябва да се носи от морето. Солената риба или известният римски ферментирал рибен сос (ликуамен или гарум) са много по-често срещани и по-евтини. Рибният сос не се прави в Рим, а се внася в големи керамични амфори от Испания, Северна Африка и дори от Черно море.

Пресните плодове и зеленчуци идват от хинтерланда на Рим. Цената варира според сезона, но като цяло най-популярните плодове са гроздето, маслините, смокини, ябълки, круши, нар и къпини. Прасковите са скъп плод, въведен в Италия едва в средата на 1 век след Христа. Популярните зеленчуци включват зеле, лук, чесън, маруля и праз. Освен това хората могат да си купят няколко различни вида ядки, включително лешници, орехи, кестени, бадеми и кедрови ядки.

Досега това описание на храната в Рим вероятно би могло да се приложи към всеки град в римска Италия. И все пак, за разлика от много малки градове, размерът на Рим го прави логистично предизвикателство по отношение на снабдяването с храна: през 1 век той има население от около един милион души и постепенно става твърде голям, за да може да се самоиздържа.

Традиционно основната част от римската диета е пшеницата: големите пекарни в пристанищния град на Рим, Остия, свидетелстват за факта, че повечето римляни ядат голяма част от пшеницата си под формата на хляб. А от древни текстове и надписи знаем, че зърно е внасяно с огромни кораби от Египет и Северна Африка.

И все пак намерените храни през 2013 г. в Херкулан, град в Неаполския залив, разрушен от изригването на Везувий през 79 г., предполагат, че римляните ядат още неща освен пшеница. Намерени са доказателства за консумацията както на класица, така и на просо, а различните количества находки от пшеница и просо показват, че докато пшеницата често се превръща в хляб, другите зърнени култури се ядат на каша или яхния. Римляните също ядат леща, нахут, боб и грах. Таблетите Murecine (колекция от дървени плочи, намерена непосредствено до Помпей в район, който сега се нарича „Agro Murecine“), също погребани по време на изригването на Везувий, ни казват, че много от тези култури са внасяни от Египет.

 
 
Коментарите са изключени за Сънливци, щрауси и риба: Любимите храни на древен Рим

Повече информация Виж всички