shareit

Откриха първото пълно изречение в историята, което използва азбука

| от |

През 2016 г. археолози в Тел Лахиш, Израел, откриват счупен гребен от слонова кост на 3700 години в древна яма за боклук. Находката остава пренебрегната години наред, но наскоро изследователите й хвърлят втори поглед – и правят изненадващо откритие. Те установяват, че на гребена всъщност има надпис… който смятат, че е първото пълно изречение в историята, с най-ранната азбука.

Според проучването на гребена, публикувано в Jerusalem Journal of Archaeology, необикновената находка декламира доста светско послание. Написано на древния ханаански език, то гласи просто:

„Нека този бивник изкорени въшките от косата и брадата.“

Въпреки че надписът може да е прост, историческите му последици са дълбоки. „Това е първото изречение, което някога сме откривали на ханаански език в Израел“, обяснява в прессъобщение Йосеф Гарфинкел, археолог от Еврейския университет в Йерусалим, който помага да се открие гребена. „Има ханаанци в Угарит в Сирия, но те пишат с различна писменост, а не с азбуката, която се използва и до днес… Надписът е пряко доказателство за използването й в ежедневните дейности преди около 3700 години. Това е забележително откритие в историята на човешката способност за писане.“

Както Gizmodo съобщава, гребенът е с размери 3,5 сантиметра на 2,5 сантиметра и е направен от бивник на слон. Въпреки че сега са счупени, той някога е имал 6 зъба от едната страна, предназначени за разплитане на косата, и 14 по-фини зъба от другата страна, предназначени за премахване на въшки. Според прессъобщение за гребена, той очевидно е свършил работата си – защото изследователите дори са открили малки останки от въшки.

Гарфинкел казва на Gizmodo, че гребенът вероятно е направен в Египет – преди 3000 години в Ханаан не е имало слонове – и след това е донесен в днешен Израел, където е изписано посланието му. Times of Israel допълнително съобщава, че изглежда, че надписващият гребена внимателно е гравирал 17 ханаански знака, или седем думи, но в процеса е правил буквите все по-малки и по-малки, тъй като мястото му е свършвало…

Тъй като слонова кост е скъп материал, изследователите смятат, че гребенът вероятно е принадлежал на човек с висок социален статус. Ясно е обаче, че богатството му не го е предпазило от тежкото положение на въшките.

„Фактът, че този надпис е за обикновения живот, е особено интересен“, обясни Кристофър А. Ролстън от университета Джордж Вашингтон, който рецензира проучването на гребена, пред Times of Israel. „През цялата човешка история въшките са били постоянен проблем. И този надпис добре разкрива, че дори „богатите и известните“ в древността (или дори в модерните времена!) не са били в безопасност от подобни проблеми.“

Прото-ханаанска азбука

Както Ролстън казва пред The ​​Guardian, първите системи за писане в света произхождат от Месопотамия и Египет около 3200 г. пр. н. е. Те обаче не са азбучни, а използват различни символи за представяне на думи или срички. Първата азбука се появява около 1800 г. пр. н. е., когато хората, запознати с древноегипетския, развиват ранния азбучен ханаански език.

Ханаанският се използва векове наред. Което довежда до появата на древногръцки и латински, които от своя страна водят до много съвременни европейски езици.

В Тел Лахиш са открити десет ханаански надписа, което е повече от където и да било другаде в Израел. Но гребенът е важен, защото посланието му против въшки съставлява цялостно изречение на древния език.

И все пак може да има още открития в древния град. Както Ролстън казва пред Times of Israel, купчината боклук, където е открит гребенът, е предложила и редица други вълнуващи находки.

„Този ​​надписан гребен от бронзовата епоха се присъединява към група от важни надписи от това решаващо древно място; надписи, датиращи от бронзовата и желязната епоха… и тези надписи от бронзовата и желязната епоха са написани на различни езици и писменостищ“, казва още той . „Това е страхотно място за литературата!“

 
 
Коментарите са изключени за Откриха първото пълно изречение в историята, което използва азбука

Повече информация Виж всички