shareit

Най-желаните коледни подаръци през годините: Господин Картоф през 1952

| от |

В началото на 40-те години на миналия век, изобретателят на играчки от Бруклин, Джордж Лернер, има идеята да създаде пластмасови крака, ръце и други анатомични части от тялото и лицето, които децата да могат да забучват в плодове и зеленчуци и така да си правят човечета със забавни лица.

Някои твърдят, че той получава идеята от племенника на съпругата си, Аарон Брадли, който забожда пръчици в картофите в семейната градина. Лернер често взема картофи от градината на майка си и като ползва различни други плодове и зеленчуци като части на лицето, прави кукли за по-малките му сестрички. Една такава куклата – с очи от грозде, нос от морков и картофи за глава, става основният модел за пластмасовата играчка, която по-късно ще създаде.

За първи път играчката е произведена и пусната на пазара от Hasbro през 1952.

Mr. Potato Head Funny Face Kit, 1952. Gift of George Lerner, inventor.

Mr. Potato Head Funny Face Kit, 1952. Gift of George Lerner, inventor.

В началото обаче Господин Картоф се оказа леко скандален. Втората световна война и наложените тогава хранителни дажби на американското население все още са пресен спомен в главите на голяма част от това американско население. Съответно използването на плодове и зеленчуци за правене на играчки се счита за доста цинично и разточително. Затова и фирмите за играчки масово отхвърлят творението на Лернер. След няколко години опити да продаде идеята си обаче, Лернър най-накрая убеждава една хранителна компания да ползва пластмасовите части като подарък в кутиите си със зърнени закуски. Продава идеята за 5000 долара.

Но през 1951 г. Лернер успява да направи презентация пред Хенри и Мерил Хасенфелд, които ръководят малък бизнес с играчки, наречен Hassenfeld Brothers (по-късно променен в Hasbro). Осъзнавайки, че Господин Картоф е много по-различен от всички останали продукти в линията им, те плащат на зърнената компания 2000 долара, за да спре да слага пластмасовите носове и прочие в закуската си и купуват правата за 5000 долара. На Лернер е предложен аванс от 500 долара и 5% от печалбата на всеки продаден комплект. Именно тогава играчката е наречена Mr. Potato Head.

Mr. Potato Head се „ражда“ на 1 май 1952 г. В началото тя струва 0,98 долара и идва с ръце, крака, уши, две усти, два чифта очи, четири носа, три шапки, очила, лула и осем различни мустака и лицево окосмение . Оригиналният комплект не включва картофено „тяло“, така че трябва да се ползват материали на клиента. Малко след първоначалното пускане на играчката във всеки комплект е приложен и формуляр за поръчка на 50 допълнителни крайници.

На 30 април 1952 г. Господин Картоф става първата играчка, рекламирана по телевизията. Кампанията е и първата, насочена директно към децата; преди това рекламите на играчки са били насочени само към възрастни. Този революционен маркетинг предизвиква бум – през първата година са продадени над един милион комплекта. През 1953 г. се появява и Госпожа Картоф, а скоро след това и други роднини. Аксесоарите им отразяват естетическото богатство на 50-те години и включват автомобил, ремарке за лодка, кухненски комплект, бебешка количка и домашни любимци.

Към elementite на играчката се добавя и пластмасовото „картофено“ тяло през 1964 – през 60-те години нови законови разпоредби задължават частите на играчката да не бъдат толкова остри, което пък не им позволява лесно да се забождат в зеленчуците. Затова и до 1964 г. компанията е принудена да включи в комплекта си пластмасово картофено тяло. По това време се появяват и Оскар Портокала и Пийт Чушката, които са на същия принцип като Господин Картоф. Има и дами-играчки – Кейти Моркова и Куки Краставицата.

През 1975 г. целият комплект на играчката – и тялото, и периферните му придатъци – удвоява размери. Това е направено основно пак заради новите разпоредби за безопасност на играчките, въведени от правителството на САЩ. Тази промяна в размера позволява Картофа да се купува и на по-малките деца. Hasbro също променя и дупките така, че вече не може да поставят частите по неправилен начин. През 80-те години компанията намалява и гамата аксесоари за Господин Картоф до само един комплект. Тя обаче отново въвежда кръглите дупки в картофеното тяло и неговите части отново могат да се сложат върху играчката по креативен, нестандартен и смешен начин.

През 1985 г. Картофът получава четири гласа в надпреварата за кмет на Бойз, Айдахо, което е рекорда за „най-много гласове за Господин Картоф в политическа кампания“, както потвърждават и от Книгата на Гинес.

toy-story-mr-potato-head-e1553796512591-700x352

През 1995 г. Господин Картоф прави дебюта си в Холивуд с водеща роля в анимационния филм на Disney и Pixar „Toy Story“, озвучаван от комика Дон Рикълс.

През 2000 г. играчката намира своето място в Националната зала на славата на играчките в Рочестър, Ню Йорк.

 
 
Коментарите са изключени за Най-желаните коледни подаръци през годините: Господин Картоф през 1952