Музикални хроники: Наистина ли Кърт Кобейн възпя вагината на Кортни Лав? 

| от |

Фронтменът на Nirvana Кърт Кобейн неизменно се е въздържал да интерпретира директно текстовете на песните си. Затова много от тях остават постоянно тълкувани и анализирани, но не и изцяло дешифрирани от слушателите.

Енигматичният Кобейн се движи между крайната меланхолия и бунтарския пънкарски дух в началото на 90-те, когато се превръща в емблема на гръндж движението, а тогава Nirvana е най-актуалната група в света. Heart-Shaped Box си остава сред най-обичаните, но и най-трудните за разгадаване негови песни и потенциалното ѝ значение се изяснява доста по-късно.

След години на дебати около странния и объркващ текст, съпругата на Кобейн Кортни Лав директно заяви, че Heart-Shaped Box е написана за нейния… полов орган. Дали обаче това е така и дали въобще става въпрос за любовна песен? Споровете по въпроса продължават.

Heart-Shaped Box е първият сингъл от финалния албум на Nirvana In Utero (1993) и е написана някъде в началото на 1992-ра, след грандиозния успех на втория албум Nevermind. Заедно с внезапно натрупаната от бандата слава идва и вълна от критики в медиите, много от които са насочени тъкмо към лириките на Кобейн.

Като певец и автор на композициите и текстовете, Кърт отнася повечето негативи – и макар че мрази много от аспектите на известността, винаги е готов да използва звездния си статут, за да насочи вниманието към важни казуси и дълбоко значими въпроси.

Когато Heart-Shaped Box излиза, авторът на песента твърди, че вдъхновението му идва от телевизионен репортаж, който е разказвал за болни от рак деца. Чувствителният Кобейн приема твърде тежко мисълта, че жестоката болест застига и съвсем малки деца – и може би наистина това е вдъхновило креативния му процес, макар че по-късно през годините се налага друго тълкувание.

Много фенове коментират, че песента всъщност изследва бурната му връзка с жената до него Кортни Лав, а улики в тази посока не липсват. Разказва се историята, че след тяхната първа среща, Лав праща на Кобейн миниатюрна кутия с форма на сърце (heart-shaped box), съдържаща различни странни предмети като например глава на кукла, откъсната от тялото ѝ.

Може би това донякъде обяснява привидно несвързания текст, както и споменаването на зодиакалните знаци Риби и Рак (зодиите на Кърт и Кортни). Други твърдят, че въпросната кутия с форма на сърце от песента всъщност представлява утроба и обяснява името на албума In Utero (вътреутробно). Според тази теория, целият текст може да бъде разгледан като написан от името на ембрион, и то вероятно в ситуация на предстоящ аборт.

Добре известно е, че Кърт Кобейн пламенно защитава жените от прояви на дискриминация, както и че е отвратен от женомразството, проявявано на места в рокендрол културата. Вероятно Heart-Shaped Box отразява не само неговите чувства към Кортни Лав, но и цялостното му отношение към третирането на жените. Много други прочути рок изпълнители използват далеч по-унизителен език, когато искат да изразят влечението си към срещуположния пол, докато с поетичността си Кърт изразява по-скоро някакъв тип преклонение пред жената.

Life Ball 2014 Courtney Love Crop

Затова и твърдението на Кортни Лав, че песента е написана за нейната вагина звучи някак твърде опростяващо. Тя изрази това становище в няколко публикации в Twitter, които после бързо изтри. Те изникнаха през 2012 г., доста след самоубийството на Кобейн, и поводът за тях беше кавър версия на песента, изпята на концерт на Лана Дел Рей.

Heart-Shaped Box е сред успешните сингли на Nirvana и става №1 в десет страни, а през 1993 г. е и най-често пусканото видео по MTV. Видеоклипът се оказва последен за Кобейн преди неговата смърт на 5 април 1994 г. А преди да почине, той изтъква, че именно това видео (с неговите чудати и трудни за възприемане прекратки) се доближава до неговата креативна визия повече от всички предишни клипове на групата.

Едновременно мрачна, извратена и по някакъв странен начин романтична, Heart-Shaped Box описва дълбока до маниакалност свързаност между двама души, за които любовта е пристрастяваща като наркотик. И точно като наркотиците, тази любов е способна да убива, както и да дава сили за нов живот. 

Обичайно тъкмо това е любовта, за която пише Кобейн и която се възпява в песните на Nirvana. Затова и Heart-Shaped Box остава толкова знакова в неговото творчество и толкова интерпретирана от милионите му фенове – дори 30 години след като той слага край на живота си.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Наистина ли Кърт Кобейн възпя вагината на Кортни Лав? 

Повече информация Виж всички