Индикаторната боя за урина в басейните е мит

| от |

Доста често преградата между водата в басейна и напиращата урина на някой плувец не е благоприличието, а популярния мит, че има индикаторна боя, която променя цвета си, когато някой реши да се облекчи без да излезе.

Но макар и резултатът от мита да е удобен, такава боя никога не е съществувала.

Това обаче не попречи легендата ѝ да се разпространи по целия свят.

Backyardpool

В случай, че не знаете: идеята е, че има прозрачна боя във водата в басейна, която променя цвета си, ако влезе в контакт с урината, създавайки издаен облак, който разкрива виновния. В ретроспекция изглежда очевидно, че такава боя не се използва, защото иначе всички – със сигурност – щяхме да сме я виждали в някакъв момент.

Като мит, той е доста удобен, тъй като се е разпространил в световен мащаб, за да спре децата (а и доста възрастни) да се изпускат в басейни от страх, че ще бъдат унижени пред връстниците си. CBS съобщава, че според Националната фондация за плувни басейни – американска организация с нестопанска цел, фокусирана върху здравето и безопасността в и на басейните – индикаторната боя за урина е „най-разпространеният мит в бранша за всички времена“, за който е установено, че се вярва от 50% от хората в проучване от 2015 г.

Но защо не се създаде такава боя; звучи като добра идея? Защото всъщност създаването на химикал, който реагира конкретно само на урината, а не на всички останали органични химикали във водата в басейна, не е лесна задача. Освен това, както правилно отбелязва сайтът Snopes в своята проверка, ако кажете на дете, че водата в басейна рязко ще промени цвета си, ако уринира в нея, има вероятност то да влезе и нарочно да го направи, за да се убеди, че е вярно.

Урината освен това има ефекти, за които не подозираме. Във водата обикновено се добавя хлор, за да разгражда микробите – но когато го напълним с урина (или още по-лошо, с изпражнения), самият хлор започва да ги разгражда.

В съобщение за безопасността на басейните в сътрудничество с Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията подчертават, че наличието на урина намалява химическата сила на хлора, което означава, че във водата могат да присъстват повече микроби. Силната миризма на хлор в басейна е знак, че във водата се извършва голямо разграждане, така че може да искате да си сложите очила. Обикновено хлорът е виновен и за зачервените очи, но за тях можем да обвиняваме и невъзпитаните и мързеливи плувци.

Така че, макар уринирането в басейна да не ви обгръща с ярко оцветен облак от срам, то може да превърне плуването в много по-малко приятно преживяване за вас и вашите приятели.

 
 
Коментарите са изключени за Индикаторната боя за урина в басейните е мит

Повече информация Виж всички