shareit

13 въпроса, които могат да ви направят милионер

| от |

Сигурни сме, че ефирът винаги ще бъде една от най-лесните форми за развлечение. Свикнали сме да ставаме свидетели на някои от най-скандалните риалити формати, запознаваме се с нови личности, но колкото и да се смята, че телевизията губи своето очарование пред различните стрийминг платформи като YouTube, можем да открием, че все още има предавания, които носят стойност, като едно от всички тях е „Стани богат“. Предаването, в което знанията се измерват в пари, като в чужбина ще открием, че наградният фонд е 1 милион долара, но това са подробности.

Според една статистика, предаването е в ефир от близо 21 години, като за този период има само няколко човека, които са успели да надвият компютъра и да покажат, че се интересуват от най-различни теми, а точно любознателността може да ви направи милионер, единственият проблем е, че все пак трябва да се зададат правилните въпроси. До 2018 г. ще открием, че статистиката ни показва около 12 гения,  които успяват да предоставят верните отговори за милион долара в САЩ и още 5 във Великобритания.

В България си спомняме, че имаше само един човек, който в последствие се забърка в един особен медиен скандал. И след като няма правила, нито ограничения какво точно може да се пита в този формат, нека обърнем внимание на онези въпроси, които за един миг могат да ви превърнат в милионер. Споделяме следващите въпроси, като не трябва да забравяме, че точно те се срещат изключително рядко, особено след като повечето състезатели не могат да се впишат толкова лесно в основата и няма как да се справят с всички предизвикателства.

Кой от американските президенти се появява в телевизионното шоу „Laugh-In“?

Линдън Джонсън, Ричърд Никсън, Джими Картър или Джералд Форд?

Отговорът е Ричърд Никсън, а любопитният факт е, че участва в него, докато е още в президентската си кампания през 1968 г. Политиката на този американски президент е една огромна роля, както можем да открием и през по-голямата част от своя мандат, той предпочита да бъде в обувките на лудия и провокативен герой, като именно с провокации ще се бори за мир. Ето какво прави ефира с хората, но предвид успехите и неуспехите, определено трябва да се замислим дали Никсън може да се смята за добър или лош президент?

На колко мили се намира Земята от Слънцето?

9,3 милиона, 39 милиона, 93 милиона или 193 милиона мили?

Тук няма много място за експериментиране, но докато мислите за верния отговор или проверявате в Google, спокойно може да получите отговора в километри – 150 милиона километра.

Отговорът в мили е 93 милиона.

Кое насекомо успява да направи късо съединение в суперкомпютър и след това да се появи така нареченият термин „компютърен бъг“?

Молец, хлебарка, муха или японски бръмбар?

Историята ще проследи създаването на тази технология и ще ни покаже, че преди много години, дамата Грейс Мъри Хопър е една от първите, които правото да работи на Харвардския суперкомпютър. Впрочем нейният език се използва и до днес, а тя самата има докторска степен по математика. В случай, че се чудите кое животно е отговорно за първия компютърен бъг, отговорът е: молец. Още през 1947 г. неин колега открива, че насекомото се забива в едно от релетата на компютъра. Никой от учените не е използвал терминът „дебъгинг“, но пък ще открием, че въпросното насекомо е запазено в Националния музей на смитсоните.

Кой от следните учени няма кръстен химичен елемент на себе си?

Алберт Айнщайн, Нилс Бор, Исак Нютон или Енрико Ферми?

В периодичната таблица на Дмитри Менделеев ще открием присъствието на айнщайний – следователно не е Алберт Айнщайн. Най-вероятно сте чували за химичния елемент бор, отговорен за доста отрови по света, а Енрико Ферми има свой собствен елемент, при това 100-тният – фермий. Единственият без такава чест е Исак Нютон, като най-вероятно това едва ли го притеснява.

Коя от следните държави без излаз на море се съдържа изцяло в друга държава?

Лесото, Буркина Фасо, Монголия или Люксембург?

Едва ли има много място за експериментиране в географията и това е един от въпросите, който може да откриете много лесно с помощта на атласа. Единственият проблем е, че такъв не е наличен в ефира и нямате право да използвате търсачката. Отговорът е Лесото – това е държава, която се намира в Южна Африка и очевидно граничи само с един съсед. Един от известните гости е именно принц Хари, който тогава води кампания за превенция на ХИВ.

В популярната поредица от детски книжки за мечето Падингтън се говори за неговата родина, коя е тя?

Индия, Перу, Канада или Исландия?

Макар и повечето да са срещали само филмите, Падингтън оригинално е перуанец. Отгледан е от леля си Луси и след като страната е ударена от земетресение, той остава сирак. Поне това можем да открием в сайта на самия герой.

Кой  е бащата на първия масово произвеждан хеликоптер?

Игор Сикорски, Елмър Спери, Фердинанд фон Цепелин или Готлиб Даймлер?

Това определено е един от интересните въпроси, но нека ви дадем отговор. Създателят е Игор Сикорски, който започва своя живот през далечната 1889 г. в Руската империя. Интересното е, че Игор има възможност да посети политехническия университет в Санкт Петербург, след това успява да се запознае и с братята Райт. Интересното е, че преди да създаде хеликоптера, Игор се специализира в производството на самолети и бомбардировачи. Хеликоптерите се оказват почти невъзможна мисия за времето му. Ако искате да откриете иронията на съдбата, нека просто заявим, че един руснак дава на американците едно ново оръжие, което влиза на въоръжение малко след това. Първият полет е през 1939 г.

Коя буква трябва да се появява в началото на регистрационния номер на комерсиалните самолети в САЩ?

N, A, U или L?

Имайки предвид елементарната логика, която повечето американци въвеждат в своя технологичен свят, очевидният отговор е N, от non-military. Правилото се въвежда по време на Международната навигационна конвенция.

Какво е съдържал първия официален аерозол, предоставен на американските войници през Втората Световна война?

Почистващ препарат, антисептик, инсектицид или пяна за бръснене?

Вярвате или не, много преди да говорим за естетика, американците трябвало да помислят за здравето си, следователно отговорът се крие в един от първите три варианта. Достатъчно е обаче да открием, че непосредствено след падането на Берлин, САЩ обръща внимание на Токио, а там има един особен недостатък – насекомите. Следователно всеки боец е получавал аерозол за пръскане срещу комари и други летящи твари.

Прословутата американска икона „Чичо Сам“ е базирана на Самюел Уилсън. Какво е работил той по време на войната през 1812 г.?

Инспектор в месокомбинат, пощальон, историк или оръжеен механик?

Макар и да приет за американски символ от конгреса през 60-те години на миналия век, чичо Сам е имал много задължения. Те обикновено включвали носене на добитък, поддръжка на огради, колене, пакетиране на месо и пазене на стоката по време на войната. В последствие става и инспектор по месото, но още един любопитен факт е, че той се смята за член на една от най-старите фамилии в Бостън.

От кого Гранд Ууд черпи вдъхновение за лицето на фермера в своята популярна картина „Американска готика“?

Пътуващ търговец, местния шериф, зъболекаря си или месаря си?

Отговорът се крие зад името Байрън МакКийби, като ще откриете, че оригинално се смята за един от вълнуващите артисти в историята на САЩ. Единствената подробност е, че когато позира за въпросната картина, работи като зъболекар. Малко след това се отдава на изкуството.

Колко точно хора са живели на планетата някога, според Бюро за справки на населението?

50 милиарда, 100 милиарда, 1 трилион или 5 трилиона?

Историците продължат да са на мнение, че родната ни планета е била обитавана от близо 100 милиарда души. С последните изчисления вече се смята, че е достигнала стойност от близо 108 милиарда души. Това ни кара да се замислим как предишните са успели да се справят с екологията и всички пандемии, както и войни? Може би краят не е толкова близо, колкото си мислим.

През 1960 г. Никита Хрушчов започва да удря със своята обувка по банката за изслушване в ОН. От коя страна е делегатът, който го кара да избухне така?

Австралия, Холандия, Филипините или Турция?

Лоренцо Сумулонг е филипински делегат, който говори официално срещу режима на СССР. Проблемът обаче е, че и до днес Никита не помни дали наистина е свалил обувката си или не. Истината обаче е, че някои очевидци като Уилям Таубман са успели да намерят оригиналните кадри и твърдят, че Никита е използвал юмрука си, но по-късно някой добавя обувката в ръката му. Думите, които успяват да разгневят лидера на партията са:

„народите от Източна Европа и другаде, които са били лишени от свободното упражняване на своите граждански и политически права и които са погълнати, така да се каже, от Съветския съюз“

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за 13 въпроса, които могат да ви направят милионер

Повече информация Виж всички