shareit

Джордж Паркър продава Бруклинския мост по два пъти на седмица – една от най-забавните измами в историята

| от |

Кое е другото име на XXI век? Раят на измамите! Изберете си пирамида, специален бизнес с кристали, конфликтни диаманти, петрол, суровини, интернет измами за проверки и още много други. Опитът показва, че не само човек не е осъзнал, че бързи печалби няма, но и ако има, евентуално може да имате нужда от стълба.

Създателите на финансовите пирамиди – Чарлз Понзи и по-късно Бърни Мадоф, могат да се смятат за основоположниците на този бизнес, но шарлатани има почти навсякъде. Един интересен факт е, че колкото по-голяма е измамата, толкова по-голяма е славата. За съжаление не всички получават необходимото внимание. Ето защо връщаме лентата и ви срещаме с г-н Джордж С. Паркър. Това е един от най-сладкодумните майстори на измамата, който може да накара майка да продаде новороденото си – точно толкова добър е.

Сред милионите имигранти, които пристигат в САЩ с обещанието за по-хубав живот. Не всеки е успял да се добере до него, но за Джордж това ще е златната врата. Ню Йорк е школа и само най-добрите оцеляват, но как с една риза на гърба? Вместо да тръгне към богатите, Джордж ще се насочи към имигрантите, които още не знаят от коя страна изгрява слънцето. Измамникът мисли всякакви варианти не само да вземе последните им пари, с които са пристигнали, но и продава къщи, автомобили и всякакви други стоки – не е притежавал нищо от тях. На финала ще има един цял град, който ще го издирва, състезавайки се с полицията.

По това време полицията също го издирва, за да може да издаде присъда и да не разследва убийство. Униформените печелят надпреварата, а Чарлз се озовава в Синг Синг, където ще прекара целия си живот. За всички опарени, срещата с Паркър е истинска трагедия, но за репортерите по време на делото, това е един от незабравимите им дни. Мнозина са благодарни, че вратите са отворени, за да разберат до каква степен се е вихрил Паркър в своето най-добро време.

Най-големият удар на Паркър е мостът Бруклин. Измамата започва някъде през 80-те години на XIX век и е изключително елементарна. Той ще търси някои от новопристигналите имигранти и веднага ще им обясни, че е най-богатия човек в Ню Йорк. Мостът е бил негов, но понеже не виждал много смисъл да го пази, Джордж щял да го продаде за около 50 хиляди долара. Жертвите били сигурни, че това е много лесна печалба, особено след като всички смятат таксите за преминаване – те са денонощни още в онзи период.

В момента, в който „официално“ закупят моста, следващата стъпка е да поставят будки за таксуване. След тях идват и полицаите, които веднага нареждат да се премахнат всякакви допълнителни сдания на пътя. Отнема известно време за един човек да разбере, че всичките му средства са заминали във въздуха. С оглед на постъпващите жалби в полицията, властите най-накрая пишат официално във вестника, че обществени сдания, сгради, мостове, паметници и други, не могат да бъдат закупят.

В един момент Паркър ще се преструва на капитан на кораб. Разполага с около 6 псевдонима и винаги има някоя емблематична сграда, която да предостави на своите нови жертви. През 1928 г. във в-к The New York Times ще излезе статия, че измамникът О’Браян е арестуван. Никой не разбира кой точно е, но когато снимката се публикува, всички собственици на Бруклинския мост ще отидат да му потърсят сметка. Когато полицията го залавя, той се опитва да продаде част от публичен парк в Ню Йорк.

На полицията е заявил, че е можел да продаде парка за сумата от 17 хиляди долара. Истината е, че измамникът не се е спирал само с това. В един момент продава Статуята на свободата, след това търгува с Медисън Скуер гардън, продава гробницата на Юлс С. Грант, музеят на изкуствата и дори няколко кабинета в кметството за сумата от 25 хиляди долара. Няколко пъти отива в затвора, но за кратко и след това отново продължава да продава пикантни имоти.

Най-търгуван остава Бруклинският мост, който се купувал по два пъти на седмица. След години в измами ще има един чек, който ще го изпрати в затвора – той е на стойност от 150 долара. Чекът никога не се осребрява, но отключва една цяла вълна от измами, която просто не може да се спре. По закон, ако човек е обвинен четири пъти за измама, веднага трябва да отиде в затвора до края на живота си.

През 1928 г. Паркър има заслужени няколко доживотни присъди. Умира през 1937 г. и е погребан в затворническото гробище. След историята на Паркър, търговците на моста се увеличават, но никой не достига нивото на Джордж. Той остава хегемон във владението. Паркър не се предава толкова лесно. Успява да избяга от един затвор, обличайки се в служебните дрехи на шерифа, който той оставя за пране в затвора – очевидно това е идея, която по-късно е използвана в „Изкуплението Шоушенк“. В следващия затвор се опитва да прокопае тунел в стената, използвайки пръчка, но го залавят заради уронената мазилка.

 
 
Коментарите са изключени за Джордж Паркър продава Бруклинския мост по два пъти на седмица – една от най-забавните измами в историята