shareit

Черепи от война между картели всъщност се оказаха от предиспанския период

| от |

Преди десетилетие голяма, разбъркана купчина от човешки останки бе открита в пещера във Фронтера Комалапа, град в южния щат Чиапас, Мексико, близо до границата с Гватемала. Предвид борбите на държавата с наркокартелите, борбите между самите картели, и трафика на хора, както и принудителна проституция, властите започнаха разследване на ужасяващо масово убийство.

Резултатите най-накрая се оказват други – пещерата всъщност не е била местопрестъпление. Вместо това 150-те черепа, открити там през 2012 г., са на предиспанци от между 900 и 1200 г. н. е., според изявление на Националния институт по антропология и история на Мексико (НИАИМ).

Археолозите предполагат, че останките от Фронтера Комалапа принадлежат на жертви на ритуално обезглавяване, чиито черепи са били поставени върху „един вид трофейна стойка“, известна като цомпантли, съобщава Асошиейтед прес (AП). Практиката е била често срещана при ацтеките, маите и други мезоамерикански цивилизации.

Пример за цомпантли

Както Доли Столце пише за Atlas Obscura през 2015 г., думата „цомпантли“ се превежда като „стелаж на черепи“, „стена от черепи“ или „банер на черепи“.

„Като гигантско сметало, изградено с човешки глави вместо мъниста, ацтекските цомпантли са изградени с дървени греди, на които има черепи в редици, върху хоризонтални стълбове“, пише Столце. „Черепите, изложени на тези стелажи, са събрани от жертви на човешки жертвоприношения или от войници, загинали на бойното поле.“

Изследователите определят общия брой тела, открити в пещерата Фронтера Комалапа, на около 150; някои кости са толкова натрошени, че точното изчисление е трудно. Изглежда, че в останките са представени повече жени, отколкото мъже, а черепите включват и тези на три бебета, казва Хавиер Монтес де Пас, антрополог от Центъра в Чиапас на НИАИМ, в изявлението.

Екипът базира заключението си на няколко ключови констатации. Въпреки че антрополозите са открили на мястото костни фрагменти, различни от черепи, включително части от ръце и крака, те все още не са открили непокътнати цели скелети. Това е в съответствие с теорията за обезглавяването, а не с масов гроб. През 2012 г. Службата на главния прокурор на Чиапас също разкрива останки от подравнени дървени пръти на мястото – останките от това, което археолозите смятат, че е структура, върху която може да са били наредени черепите.

„Много от тези конструкции са направени от дърво – материал, който изчезва с времето и може всички черепи да са се срутили“, казва Монтес де Пас в отделно заснето изявление.

Писмените доказателства потвърждават разказите на антрополозите за тези жертвени ритуали. Когато испанските изследователи пристигат в днешното Мексико, те са поразени от ужасните прояви.

Andrés de Tapia, ~1491 - 1561, autor anónimo (1560)

Андрес де Тапиа

Когато войникът и летописец Андрес де Тапиа пристига в столицата на ацтеките Теночтитлан през 1519 г., е впечатлен и ужасен от една такава кула. Според Х. Франциско де Анда от El Economista той описва кула, украсена с „много глави на мъртви. …от горе до долу имаше толкова мъже на стълбовете на кулата, колкото можеха да се поберат, и на всеки стълб имаше пет глави на мъртви, нанизани през слепоочията им.“

Както отбелязва антропологът Джак МакИвър Уедърфорд в монография от 1985 г., Тапия преброи 136 000 черепа само в тази кула.

Експертите все още проучват мястото, който така ужасява войника. Както Холи Силвърман съобщава за CNN през 2020 г., археолозите откриват кула с повече от 600 черепа, докато разкопават Хюи Цомпантли, в сърцето на днешния Мексико Сити. Много от черепите имат перфорации, за които се смята, че са направени, за да могат лесно да бъдат окачени на мястото за ритуално жертвоприношение.

За разлика от черепите, открити на други места, костите във Фронтера Комалапа не съдържат дупки. Според АП експерти казват, че те „може да са седели на рафтове от пръти, вместо да са нанизани на тях“.

На черепите също липсват всичките зъби. Експертите не намират непременно това за изненадващо: според изявлението човешките останки, открити в две други пещерни места в Чиапас през последните 40 години, са също така нямат зъби.

Чиапас е пълен с пещери, много от които съдържат предиспански артефакти и признаци, че са употребявани за ритуали, през изминалите години. Някои дори съдържат голям брой черепи: през 80-те години на миналия век изследователите откриват 124 черепа в Куева де лас Банкетас, а през 1993 г. мексикански и френски екип открива 5 черепа, поставени върху дървена решетка в Куева Тапеско дел Диабло.

Tzompantli Tovar

Цомпантли е илюстриран вдясно от изображение на ацтекски храм, посветен на божеството Уицилопочтли (на войната, слънцето и човешки жертвоприношения)

Освен използването им за показване на черепи на ритуално екзекутирани военнопленници, цомпантли често се срещат в контекста на мезоамериканските терени за специална игра с топка, които са били широко разпространени в цивилизациите и местата на региона.

След като играта завърши, губещият отбор е пожертван.

Не всички игри обаче водят до този резултат, а за тези, които водят, се предполага, че участници са били по-забележителните пленници. Алтернативна теория е, че капитанът на отбора-победител също е губил главата си, но има малко доказателства, че това е било така.

 
 
Коментарите са изключени за Черепи от война между картели всъщност се оказаха от предиспанския период