Сто и две държави участват в започналия Франкфуртски панаир на книгата

| от |

В Германия беше открит най-големият в света Франкфуртски панаир на книгата. Той се провежда за 66-ти път и тази година в него участват 102 страни, предаде ТАСС.

Панаирът ще продължи до 12 октомври. На него продукцията си представят 7200 изложители. Общата площ на изложбените павилиони е 169 999 квадратни метра. В тях по традиция освен книги са представени вестници, атласи и карти, календари и комикси.

Очаква се Франкфуртският панаир на книгата да бъде посетен от около 275 000 души. Почетен гост на Франкфуртския панаир на книгата тази година е Финландия. На панаира на книгата във Франкфурт днес бяха обявени носителите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. Сред тях е българският писател Милен Русаков, съобщиха от Европейската комисия.

С наградата се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Тазгодишните лауреати са: Бен Блуши (Албания), Милен Русков (България), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).

Наградата за литература на Европейския съюз е предназначена за представители на държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС – „Творческа Европа“. Всяка година национални журита в една трета от държавите – 13 този път – посочват отличените автори.

Всички отличени автори получават по 5000 евро. Освен това наградата е допълнителна реклама за тях и им осигурява международна известност. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Сто и две държави участват в започналия Франкфуртски панаир на книгата