Обновеният музей на Пикасо в Париж ще отвори врати в края на октомври

| от | |

„Дайте ми музей и аз ще го напълня“, беше заявил навремето Пабло Пикасо. Прочутата реплика на художника обаче беше заглушена през последните пет години от вътрешна война на думи и скандали, белязали ремонта на музея в Париж и довели до нееднократно отлагане на повторното му отваряне, предаде Ройтерс.

Музеят на Пикасо във френската столица приютява една от най-големите колекции в света, включваща над 5000 картини и скулптури, както и личния архив на един от най-влиятелните творци на 20-и век.

Дългоочакваното повторно отваряне на музея най-накрая ще се случи на 25 октомври, рождената дата на Пабло Пикасо. Художникът е роден в Малага, Испания, през 1881 г., но прекарва по-голяма част от живота си като възрастен във Франция до смъртта си през 1973 г.

Отварянето на музея на Пикасо, чиито ремонт струваше 52 милиона евро, ще сложи край на бурен период в културния живот наПариж, белязан от скандалите между бившата музейна директорка Ан Балдасари с персонала, недоволни граждани и бившия министър на културата г-жа Орели Филипети. Във войната на думи беше въвлечен дори 66-годишният син на Пабло Пикасо, Клод Пикасо, който заяви, че Франция се подиграва с баща му.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Обновеният музей на Пикасо в Париж ще отвори врати в края на октомври