Злите корпорации в киното

| от chronicle.bg |

Филмите създават паралелна реалност, която наподобява действителността. От това се възползва Холивуд, за да постави на дневен ред сериозни глобални проблеми, които не са открили решението си. В края на XX и началото на XXI век това обикновено включва голяма зла корпорация и битката срещу нея. Често срещу нея се изправя „вътрешен човек“ или някой, който постепенно осъзнава вредното влияние на голямата компания. Тя винаги има на своя страна юридическото право, докато героят е носител на моралното право.

Често тези филми засягат казуси, по които няма обществен консенсус. Опасен ли е шистовият газ? А ядрената енергия? Какво всъщност могат да правят банките с цялата си финансова власт?

Около тези въпроси се фокусират и представените в нашата галерия осем филма, които показват битката на човека срещу корпорацията. Обикновено схемата на действие е една и съща – един човек, носител на моралното право, се изправя срещу Корпорацията, която въплъщава вселенското зло или пък просто представя властта на парите, по-силна от юридическото право. В добрия случай моралът побеждава, но не винаги е така.

Препоръчваме ви да изгледате тези филми.

 
 
Коментарите са изключени за Злите корпорации в киното