shareit

Журналистката срещу трола от Wall Street

| от chronicle.bg |

„Видях снимката си с кървав надпис „расистка“ точно над лицето ми. И червеният, мигащ надпис ме отведе до следното: „В тъмна сянка, в сградата на Bloomberg в Манхатън, има журналистка на име Дюн Лорънс, която е изградила кариерата си на базата на мръсни статии срещу Китай“. Това разказва разследващата журналистка от Bloomberg Дюн Лорънс, която в последните две години е жертва на трол.

„Така бях представена в TheBolt – уебсайт, за който се надявам никой да не е чувал“, казва тя. Статиите срещу нея продължават, като саркастично са писани от първо лице по следния начин: „Бях изгонена от Китай тъй като не си изпълнявах добре задълженията, за които получавах оскъдната си работна заплата. Външният ми вид бе ужасяващ, защото се дължи на месеци с оскъден доход и консумация на пържено пиле“, пише от нейно име в отвратителните материали. „На практика бях представена като човек, който си отмъщава на Китай за липсата на реализация. Усетих нещо като напрежение в мозъка, беше ми трудно да се контролирам. Едновременно исках да отвърна на удара, но не бях в състояние да го извърша“, споделя Дюн Лорънс.

„Историята за мен бе публикувана на 8 януари 2014 година от автор на име Джон Стърлинг. В сайта имаше много други автори, публикуващи смесица от странни клюки за знаменитости, лайфстайл новини, но и скандални статии по най-ужасяващи теми като в аматьорски блог. Google обаче не мислеше така. Той моментално вадеше резултатите от сайта на върха, когато изпишех името си“, установява Лорънс.

През септември 2015 г. ФБР арестува човекът зад TheBlot. Неговото име е Бенджамин Вей. „Но не заради това, че хвърляше кал по моето име или по други хора. Той бе обвинен в измама и престъпления с ценни книжа. Подпомагал китайски фирми да извършват подобни нелегални дейности на борсата. Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че Вей е прибрал десетки милиони долари от незаконни печалби. Той е складирал парите си чрез сътрудници в задгранични сметки. Вей отрича обвиненията. Процесът е насрочен за март, 2017 година“, разкрива Дюн Лорънс.

В същото време сайтът с лъжи TheBlot продължава да е онлайн. От тази платформа кал се хвърля и върху друга жена, която вече е спечелила дело срещу Вей, а той трябва да й заплати 18 милиона долара . Въпросната дама го обвинява в сексуален тормоз и клевета.

В момента Вей, който е 44 -годишен и в очакване на съдебен процес, редовно публикува в блога си статии, в които нарича всички разследващи репортери, писали за него, расисти, изнудвачи и измамници.

„Той е намерил начин да си отмъщава за това, което го сполетява в момента и планира да го прави докато може“, разказва още журналистката на Bloomberg Дюн Лорънс.

Първа среща

Дюн се среща с Вей през септември 2010 година по повод интервю. Бил облечен с черен костюм, а черната му коса – омазана с вакса. Поддържал имидж на амбициозен експерт, който си разбира от работата. „Аз бях репортер, който доскоро бе живял в Китай. Вей искаше положителна статия за негов бизнес, за компанията му, която тепърва набирала инвеститори в САЩ“, спомня си Лорънс.

Вей се държал все едно е репетирал за срещата. От позата му – брадичката надолу и разпънати пръсти на ръцете, до момента, в който започнал да използва името на журналистката във всяко изречение. „Икономиката на Китай се разраствала с около 10 % годишно и Вей сякаш си приписваше заслуги за това“, разказва още Лорънс.

Историята му бе като от приказките. Той пристигнал в САЩ с 62 долара в джоба. Стигнал до Wall Street с бизнес нюх и късмет.

Бенджамин Вей снимка: Wikipedia.org

Няколко години след срещата ни, Вей някак си разкраси версията живота си с измислени дипломи, като твърдеше, че е автор на научни трудове. Добавил й драматичен привкус с детайли за баща му, който умрял, когато бил на 10. Майка му трябвало да го отгледа със 120 долара месечно в северната част на китайската провинция Тианджин. Вей решил, че английският е ключът към успешното му бъдеще. Ставал да учи уроци в 5 сутринта, повтарял английски фрази до откат. Един ден това му се отплатило – той попаднал на разговор между чужди туристи в автобус. Наели го на работа. Имал възможност да завърши университет в Оклахома.

Успехът бил последван от успех.

Първоначално той успял да се уреди в кетъринг компания, с приход, нарастващ с 95% годишно. След това, все още учащ, се намърдал и в други компании – бразилски и руски. След като завършил, бил нает в Китай като съветник в Аштън Технолъджи Груп.

Трудно е да повярваш в разказите на Вей, но той все пак бил нает на работа в Аштън.

В късните 90-те години той отворил консултантска агенция с партньори в Бейджин. През 2003 година открил Ню Йорк Глобъл Груп (NYGG). Точно с това се занимавал Вей, когато се срещнал с журналистката Лорънс. Фирмата му консултирала предимно малки и средни китайски предприятия, които искат да се вредят в листа с партньори на САЩ. Така поне се хвалел той, разказва Лорънс.

Вей подчертал, че успява да влияе на 99% от потенциалните клиенти. Счетоводители, които имат стаж едва 11 месеца, били препращани в елитни компании, а NYGG успявал да документира сливането фалиращи китайските предприятия с американски и по този начин да ги предложи за продан в публичния регистър. Подобна сделка, при която китайско предприятие се преобразува в публично дружество в САЩ за една нощ е доста съмнително. Стотици китайски предприятие поели по този „маршрут“- като Berkshire Hathaway и Texas Instruments, давал за пример Вей пред журналистката.

Вей имаше своя теория за това сливането на компании, спомня си Лорънс.

Но пазарният термин за този тип трансформации на компании е друг. Продавачите на банкрутиращи фирми имат съмнително счетоводство, дяловете на много от тях падат драстично. Вей бе категоричен, че защитава позициите на фирмите, но бе обвинен в незаконно манипулиране на пазара. Той бе санкциониран от САЩ и за злоупотреба с ценните книжа на компаниите, макар че никога не призна или отрече тези твърдения.

Имахме отново среща през ноември 2010 година, разказва журналистката Лорънс.

През януари трябвало да излезе статията й за Bloomberg Businessweek. Тeмата била китайски-американските сливания на компании. Тя споменава в нея името на Вей и компанията му NYGG.

През януари 2012 година ФБР търси по телефона Вей в офиса му. Консултантът отказва коментар.

„След това чувах само от време на време новини за Вей. Един приятел и колега, който беше чел моите истории за неговите бизнес практики, се бе срещал с него. Вей му беше изпратил групов и-мейл през септември 2013 г., в който твърдеше, че е възпитаник на Университета в Колумбия. Както и че е предприемач и професор, както и съавтор на учебник по бизнес практики. След време това бе опровергано от декана на университета, който твърдеше, че Вей не е негов възпитаник“, разказва журналистката.

Докато Вей изживявал момента на триумф, журналистката работела върху история на фирма-клиент на бизнес ментора – AdFeed Industries, която била пред банкрут. Освен това дейността на фирмата била разследвана от икономическа полиция. Оказало се, че акциите на фирмата са контролирани от Вей, който не отговарял на обажданията, когато Лорънс му звъняла. Междувременно в пресата се появява официално становище на фирмата NYGG, в което се твърди, че AdFeed е повишила приходите си с 86 милиона долара. Статията на Лорънс излиза през декември. 3 месеца по-късно фирмата AgFeed е осъдена, както и китайските й консултанти, за пране на пари в периода от 2008 до 2011 година. Компанията признава вината и се съгласява да върне 18 милиона от незаконните печалби.

На Нова година 2014 Вей изпратил мейл на Лорънс, в който искал мнението й относно серия разследващи репортажи, като приложил и списък с иронични въпроси към нея. Накрая имало заплашително послание:

„Време е да си разчистим сметките, Дюн“

Журналистката не отговорила. Последвал втори заплашителен мейл и Вей стартирал солидна атака в социалните мрежи. От редакцията на Bloomberg учтиво помолили да се въздържа с квалификациите си по адрес на журналистката, но той нарекъл изданието таблоид и продължил войната. Нарекъл Дюн търсачка на сензации без морал и обяснил, че тепърва започва да се разправя с нея. Журналистката подозирала, че играта загрубява и започнала да проверява името си в Google. Така стигнала до сайта TheBlot. След като разследвала платформата, установила, че сайтът се управлява от Вей. Дюн Лорънс се свързала с адвокатите на Bloomberg. Междувременно Вей продължил атаката, като започнал да поства в социалните мрежи снимки на журналистката с надписи „расистка“. Дори си открил профил с нейните имена, през който да публикува обидни съобщения. Журналистката била изправена пред истински изпитания. Сайтът имал по 50 хиляди посетители на ден. Наложило се да смени прес картата си и да се представя с друго име. Редакторът й я попитал как е накарала всички да са й толкова ядосани.

Впоследствие се оказва, че Лорънс не е първият човек, обвинен в расизъм в сайта TheBlot. Преди нея мишена бил разследващият журналист Майкъл Емен. През 2011 г. той се свързал с клиент на фирмата на Вей – Cleantech Innovations. Случаят е аналогичен – фирмата се оказва пералня, а срещу Емен започва масирана атака в TheBlot. Следващата жертва е Роди Бойд, репортер на свободна практика, който се занимава с разследване на счетоводни нередности. Той изброил в свой материал редица компрометирани китайски компании. Следват Джон Карнс, Франси Маккена, който също разследвал AgFeed и още няколко репортери, които заподозрели бизнеса на Вей. Нарушенията на бизнес консултанта ставали все по-дръзки и по-груби. Вей отвръщал на удара с отвратителни публикации по адрес на журналистите.

През 2014 година сайтът си намерил нова мишена – шведката Хана Бувенг. Тя е бивша служителка на предприемача, която започнала работа във фирмата му през 2013 година. Впоследствие Вей започнал да я притеснява, като я принуждавал да носи тесни дрехи на работа и да спи с него в една стая по време на бизнес пътувания. Бувенг отказала и била уволнена. Завела дело срещу Вей за 850 милиона долара. През цялото време Бувенг е наричана наркоманка и проститутка в сайта на Вей. Започва унизителен съдебен процес, в който Бувенг е принудена да разкрива подробности от сексуалния тормоз, който й нанасял Вей.

В крайна сметка съдията присъжда 18 милиона долара компенсации в полза на Бувенг през юни 2015 година. Все още не е получила и стотинка от бившия си шеф. Същевременно Вей продължава с обидните коментари в интернет. През септември 2015 година той е арестуван и отведен в съда в Махнатън, за да чуе обвинението си – измами с ценни книжа, пране на пари и други финансови злоупотреби.

На 15 септември Вей заявява, че е невинен по всички обвинения. Той все още е подсъдим заедно със съпругата си и няколко други хора, свързани с компанията му NYGG. Междувременно Вей продължава атаките срещу Дюн Лорънс, а останалите атакувани журналисти предпочитат да не се забъркват в случая и мълчат.

В крайна сметка единственият начин да отвърне на удара за Дюн Лорънс остава да пише за тролове като Вей, които имат милион читатели годишно в сайтове като TheBlot.

 
 
Коментарите са изключени за Журналистката срещу трола от Wall Street

Повече информация Виж всички