Зеленият чай ни прави по-умни

| от |

Едва ли остана човек на земята, който да не е наясно с ползите от зеления чай.

Той тонизира, бори се с умората, полезен е за кожата и за кръвта, помага на метаболизма, удължава живота и т. н. Това, което досега рядко се изтъкваше като негово предимство обаче, е че той ни прави по-умни.

green-tea-plant

Учени твърдят, че зеленият чай помага на някои когнитивни функции и по-специално подобрява паметта.

Според скорошни проучвания това растение може да се използва при лечението на деменция и други психически разстройства.

Изследване на университета в Базел установи, че екстрактът от зелен чай увеличава мозъчната ефективност. Учени са установили големи подобрения при справянето със задачи при хора, които са консумирали напитката преди това. Това дава предпоставка на специалистите да вярват, че зеленият чай би бил в помощ на хората, страдащи от загуба на памет, причинена от психични разстройства, като им помогне да я възстановят.

Доброволци са получили чаша зелен чай преди да седнат да решават умствени задачи. По време на теста е бил направен мониторинг на мозъка им с помощта на ЯМР (ядрено магнитен резонанс). Учените са наблюдавали повишаване на връзката между париеталния и фронталния кортекс на мозъка.

„Откритията ни предполагат, че зеленият чай може да повиши краткосрочната синаптична пластичност на мозъка“, сподели съавторът на изследването проф. Боргуард.

via Хpressnews

 
 
Коментарите са изключени за Зеленият чай ни прави по-умни