Зеленият чай намалява риска от рак на панкреаса

| от |

Чаша зелен чай на ден може да намали риска от рак на панкреаса, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

green-tea-plant

Зеленият чай и екстрактите му масово са възхвалявани заради потенциала им срещу рак и няколко други болести. Учените обаче не успяваха да обяснят тяхното действие за понижаване на риска
от развитието на онкологично заболяване или за забавяне на растежа на раковите клетки.

Сега изследване на специалисти от Биомедицинския изследователски институт в Лос Анджелис предлага обяснение. Учените са установили, че активната биологична съставка на зеления чай, известна като EGCG (епигалокатехин галат), променя метаболизма на панкреатичните ракови клетки като потиска експресията на свързания с рака ензим LDHA (лактат дехидрогеназа А).

Изследователите са открили също, че ензим инхибиторът оксамат, който ограничава дейността на LDHA, действа по същия начин и „внася смут“ в метаболитната система на панкреатичните ракови клетки.

„Резултатите от настоящото проучване откриват нови хоризонти в раковите изследвания“, пише в сп. „Metabolomics“. д-р Вай-Нан Ли от изследователския екип.

 
 
Коментарите са изключени за Зеленият чай намалява риска от рак на панкреаса