shareit

Затворническата утопия Норвегия

| от chronicle.bg, по BBC |

Андерш Брайвик, норвежкият масов убиец, съди страната си за “нечовешките“ условия в затвора, в който лежи. Според чужденците, които попадат там, институциите са повече от луксозни, дори ги определят като „затворническа утопия“.

За титлата “най-приятен“ и “най-хуманен“ затвор се борят две институции в Норвегия.

Обитателите на затворническия остров в Бастой, на юг от Осло, могат свободно да се разхождат и да излизат на паша с животните, отглеждани в затвора. Позволено им е да готвят, да карат ски, играят тенис и карти. Имат собствен плаж и дори ферибот, който прекарва хората по различните точки на острова. Следобедите малка част от персонала наблюдава 115-те затворници. „Имаме нещо в поправителната ни система, което в Норвегия наричаме „принцип за нормалност“. Животът в затвора не трябва да се различава от обикновения“, казва началникът му Том Еберхарт.

Другият “хуманен“ затвор се намира в Халден, близо до границата с Швеция. През 2014 година финландска ТВ компания кани бивш ръководител на затвор от Америка, за да го оцени. Той определя мястото като твърде либерално. Обитателите му имат огромна работилница с различни инструменти и напълно обзаведено музикално студио. Всички затворници в Норвегия могат да учат, докато излежават присъда и да гласуват.

Когато първоначално затворниците постъпват там, те са строго охранявани и след време се преценява дали да им се даде повече свобода. На по-късен етап с наближаването края на присъдата, затворниците се преместват в къщи, като по този начин се цели по-бързото им приспособяване към нормалния живот.

бастой затвор в норвегия
Затворниците имат достъп до компютър, снимка: Getty Images

Какъв е затворническият свят Андерш Брайвик, осъден за убийството на 77 души през 2011 година?

  • Три килии – по една за спане, учене и за упражнения, както и дневен достъп до двора;
  • Възможност за четене на вестници, гледане на телевизия и видео игри;
  • Достъп до компютър без интернет;
  • Възможност сам да готви храната си и да се грижи за прането си;
  • Право на телефонни разговори с жени;
  • Възможност да контактува с персонала на затвора, адвокати, църковни и медицински служители, само че през стъклена ограда

Брайвик е един от 94-те затворници, които са осъдени превантивно и могат да бъдат задържани и след максималната присъда в Норвегия от 21 години, ако са риск за обществото.

Близо 35% от обитаващите затвори в Норвегия са чужденци. Голяма част от тях са от Полша, Румъния, Литва. На тях им е трудно да се адаптират заради езика, различната култура и страхът, че ще бъдат депортирани в родината си, споделя директорът на затвора в Халден Жан-Ерик Сандли

След като са пуснати на свобода, голяма част от затворниците не се провиняват отново. Нивото на престъпност от рецидивисти в страната – 20% е едно от най-ниските в световен мащаб. Във Великобритания е 45%, а в САЩ е над 76%.

Въпреки това, никоя друга държава в света не проявява интерес да превърне институциите за лишаване от свобода по „хуманни“ и близки до нормалната среда на живот.

 
 
Коментарите са изключени за Затворническата утопия Норвегия