shareit

Защо празнуваме Великден на различни дати?

| от chronicle.bg |

Великден се празнува от повече от два милиарда души по света. Докато на католиците празнуват сега, за източноправославните християни празникът е толкова далеч, че дори не са започнали да правят планове за него – чак на 1-ви май. На какво се дължи това?

Като абсолютно всичко, свързано с религиозни събития – сложно е.

Първо, да разберем как се определя датата на празника: първият ден на Великден се определя от първото пълнолуние след пролетното равноденствие (първият ден на пролетта). Първата неделя, която следва този ден, е неделята, отредена за празника. Ето защо той не е на фиксирана дата и се променя всяка година.

Съществуват таблици, които са се погрижили да изчислят точната дата със стотици години напред, така че всеки силно интересуващ се от темата може да провери.

По-интересно е защо празникът е на различна дата за различни групи хора. Ето и научното обяснение:

На Земята всъщност не й са нужни 365 дни, за да направи пълна обиколка на Слънцето. Точното време, което й трябва, е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. Това означава, че макар разликата да е малка, календарът ще изостава от тропическия (слънчевия) календар с около един ден на всеки 130 години. Това наложило някои промени.

Реформата на папа Григорий XIII през 1582г. взема 3 от допълнителните дни на високосните години на всеки 400 години и налага поправка в датата с 14 дни назад. Той нарекъл новия календар на себе си – Григориански, и го наложил до такава степен, че се ползва и днес.

И ето тук е уловката – докато католическата църква следва новия календар за определяне на празниците си, това не важи за източноправославната, която използва Юлианския календар. Така за източното православие пролетното равноденствие не е на 21 март, а с 14 прибавени дни – на 4-ти април. Първото пълнолуние след тази дата е 22 април, а първата неделя след това са пада на 1-ви май, когато ще се състои и Великден тази година. Най-сетне достигнахме до отговора!

А защо трябва да е толкова сложно? Защо просто не определим конкретна дата и всички да празнуваме заедно?

Папата предложи същото през 2014-а. Той и Вселенският патриарх Вартоломей били в преговори да направят Великден на една дата за всички. Съгласие още не е достигнато, но пък ако се случи, вече няма да е нужно да разгръщаме таблици за 400 година напред, за да разберем на коя дата е един от най-значимите празници за християните по света.

 
 
Коментарите са изключени за Защо празнуваме Великден на различни дати?