shareit

Защо не ви е коледно?

| от chronicle.bg |

23-годишната Оливия Дейвис се разхожда из коледния базар, но нещо не го чувства. От друга страна пък 22-годишната Лора Тоби е преизпълнена с коледно настроение, само когато гледа коледни филми с плодов чай или горещ шоколад в ръка. Брейдън Лий-Стивънс, на 33, усети коледно настроение за малко, докато заведе племенника си да види дядо Коледа за първи път. Но след това усещането се изпари.

След няколко дни е Коледа, а никой от тези хора не се чувства коледно. Някои от вас също.

В интернет този въпрос е повдиган доста често – в социалните мрежи, по форуми от Reddit до Quora: „Защо не ми е коледно?“ Все едно е болест, която чака диагноза. Но какво е „да ти е коледно“?

„Това не е просто една емоция, а комбинация от емоции“, казва Патриша Ридел, професор по неврология в Университета в Рединг. Тя обяснява, че комбинацията от щастие, изненада, омая и любов ни кара да отделяме допамин и окситоцин, които ни карат да се чувстваме добре.

Проблемът според Ридъл е, че очакванията може да доведат до разочарование. „Мозъкът ни не измерва колко сме щастливи, а дали сме достигнали щастието, което сме очаквали да достигнем.“ Когато имаме големи очаквания към Коледата и след това те не се сбъднат, това може да ни пресече радостта.

С Коледа това е най-лесно да се случи, защото като малки сме свикнали празникът да е изключително весел и радостен. Като големи вече осъзнаваме, че никога вече няма да изпитаме същата радост и безгрижие като едно време.

Също така с времето свикваме с репетативните действия и те вече нямат толкова силен ефект. Едно е да си преживял 10 Коледи, съвсем друго е 25 – 30. Затова е най-добре да установим нови навици по това време на годината. Лора сигурно гледа филми с топъл шоколад в ръка, а Брейдън се радва на Дядо Коледа за поредна година. Време е за нови навици, приятели.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не ви е коледно?