shareit

Заразени с вирус банкомати раздават пари на престъпници без използването на карти

| от |

Заразени банкомати с вируса Tyupkin позволяват на престъпниците да теглят пари от тях, без да използват банкови карти, а чрез набиране на определена комбинация от клавиатурата им, пише в. „Дейли мейл“.

По този начин са били източени крупни суми в Латинска Америка, Европа и Азия и специализираните служби на Интерпол водят разследване по въпроса. Престъпниците обикновено действат в събота или в неделя през нощта. Въздействието върху банкоматите се осъществява на два етапа. Първо се вкарва в машината компактдиск, на който е записан вирусът Tyupkin, който я заразява.

След като това е сторено, се преминава към втората фаза. Престъпникът набира специфичен код от клавиатурата на банкомата, без да използва карта. След това позвънява на съучастника си, за да получи втора комбинация от числа. Когато ги набере, банкоматът започва да раздава пари, както при редовно теглене, като пуска 40 банкноти.

Вирусът е така програмиран, че приема команди точно в определено време в съботните и неделните нощи. Когато се вкара правилният код, банкоматът показва наличностите си в различните секции. Престъпниците могат да изберат тази с най-високи номинали на банкнотите.

Вирусът позволява кодовете да се сменят и те могат да бъдат използвани единствено от членовете на бандата кибер престъпници.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Заразени с вирус банкомати раздават пари на престъпници без използването на карти