shareit

Заха Хадид – жената, която промени света на архитектурата

| от chronicle.bg |

Заха Хадид, която преди ден почина на 65-годишна възратс, беше сред най-известните архитекти в света.

Една от последните й работи е неофутуристична жилищна сграда в Манхатън, която ще отвори врати през 2017 година и съдържа извитите форми, с които архитектката е известна.

Родена в Багдад през 1950 година, Заха Хадид започва да учи математика в Американския университет в Бейрут. Мести се в Лондон през 1972 година, за да учи архитектура. Дипломира се през 1977 година и се присъединява към Office of Metropolitan Architecture.

Открива собствен офис в Лондон през 1980 година и печели престижен конкурс в Хонконг за създаването на развлекателен център през 1983 година. Известна е като архитект, който непрекъснато чупи ограниченията в архитектурата и градския дизайн. Работите й са експерименти с пространствени концепции създават наситено усещане в градските пейзажи и обхващат всички сфери на дизайна.

Според нея архитектурата не е за хора, които искат лесен живот. В интервю пред Huffington Post от 2015 казва, че първата трудност е в това, че работата ти зависи от хората, с които работиш. Втората – хората, които са твои клиенти. Същевременно нямаш контрол върху развитието на икономиката.

През 2004 година тя стана първата жена и първата мюсюлманка, която печели наградата Прицкер, считана за еквивалент на Нобелова награда за архитектура.

Хадид промени завинаги света на архитектурата с радикалния си дизайн. Сградите й приличат повече на скулптури, отколкото на постройки.

В галерията по-горе ви предлагаме да разгледате някои от най-известните й творби.

 
 
Коментарите са изключени за Заха Хадид – жената, която промени света на архитектурата