shareit

Windows Phone продължава да отстъпва

| от |

Пазарният дял на смартфоните под управление на Windows Phone ще продължи да намалява в близките месеци, според източници от индустрията, на които се позовава Digitimes.com.

През третото тримесечие на 2014 г. доставките на смартфони са намалели с 20,3% на годишна база и възлизат на 301 млн. броя, по данни на Gartner. Продадени са само 9 милиона WP устройства, като делът им е намалял от 3,6 до 3,0%. За сравнение, смартфоните под управление на Android заемат 83,1% от пазара, а епълските айфони държат 12,7%, пише TechNews.bg .

Спадът в търсенето на WP устройства е причинен от няколко фактора. На първо място, топ моделите Lumia отстъпват по технически характеристики на смартфоните с Android и iOS. В същото време съотношението цена/производителност при WP устройствата от начално и средно ниво не е толкова привлекателно, както при Android смартфоните.

Някои производители се въздържат да пускат устройства с Windows Phone, тъй като трудно се печели от тях. В частност, Huawei не планира и занапред бизнес с WP смартфони, като залага изцяло на Android.

Очаква се подобряване на ситуацията около Windows Phone чак през втората половина на 2015 г. Тогава Microsoft, която придоби телефонния бизнес на Nokia, ще въведе смартфони от ново поколение с операционна система Windows 10.

 
 
Коментарите са изключени за Windows Phone продължава да отстъпва