Владимир Каролев: Има опасност България да бъде сложена в негативна икономическа перспектива

| от |

Това, което „Фич“ е написала за България, е точно така. Има опасност България да бъде сложена в негативна перспектива и даже да загубим инвестиционния ни рейтинг, което е изключително лошо, каза икономистът Владимир Каролев в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР.

Рискът е сериозен и е свързан с това дали това правителство ще обяви политики, които ще доведат до увеличаване на дефицита, защото партиите, които ще бъдат в парламента, точно това говореха или това правителство ще обяви, че ще прави реформи, ще намали структурните дефицити в пенсионната система, в социалните системи, ще намали разходите. По-важна е адекватна реакция, а не бързина на реакцията. Може да се вземат пари от държавния резерв, защото единственото рисково място в момента са лекарствата за хронични заболявания от НЗОК. Всички други планирани харчове в бюджета могат да почакат, да не говорим, че считам, че предложеното увеличение на дефицита е прекалено голямо и може да бъде намалено. Ако погледнем най-вече доклада на „Фич“ за България, там ясно се посочват секторите, в които има риск. По-важно е да се направи правителство, което ясно да заяви и да направи реформите. Това ще оценява рейтинговата агенция, посочи той.

По отношение на КТБ, Каролев коментира: Засега не виждам Министерството на финансите и БНБ да са направили нещо, което направиха всички държави, когато имаха подобни проблеми – това е да наемат някой, който разбира от преструктуриране на банки.

Според Каролев в момента, в който приключи оценката на капитала на КТБ, което трябва да стане до 20-и октомври, трябва да бъдат получени офертите за рекапитализиране на банката: Мисля, че такава рекапитализация може да стане, без да има нужда от публични пари, единствено от някаква регулативна подкрепа с ликвидност на БНБ.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Владимир Каролев чуйте тук.

 
 
Коментарите са изключени за Владимир Каролев: Има опасност България да бъде сложена в негативна икономическа перспектива

Повече информация Виж всички