Ветровете на Марс променят дюните

| от |

Силни ветрове духат често на Марс, като повдигат пясъка и преместват дюните, съобщи АФП.

Марсоходите трябва да са подготвени за това, подчертаха учените от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Специалистите знаят отдавна, че марсианският пейзаж е еродирал от ветрове. Наблюдавани са и пясъчни бури. Досега обаче се смяташе, че силните ветрове, които могат да пренасят песъчинки, не са чести, защото атмосферата там е сто пъти по-рядка от земната.

„Наблюдавахме пясъчните дюни да се преместват със скорост, която варира според сезоните – каза Франсоа Ейуб от екипа. – Постоянството на това явление противоречи на възприетата идея за статичен марсиански пейзаж, в който ветровете, способни да повдигнат пясъка са рядкост“.

Франсоа Ейуб и колегите му от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена са наблюдавали полето с дюни Нили Патера, което е едно от най-активните на Червената планета. Те са измерили изместването на гънките на дюните в тази зона на базата на снимки, правени от космическия апарат „Марс рикънисънс орбитър“ цяла марсианска година. Оказа се, че в района почти всеки ден има ветрове, които пренасят пясък. С помощта на атмосферен модел учените са изчислили силата на вятъра, необходима за повдигане на песъчинките. Резултатите са интересни за подготовката на бъдещите мисии до Марс.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Ветровете на Марс променят дюните