Вътрешният министър на Германия: Заподозреният отрича

| от chronicle.bg |

Министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер потвърди, че заподозреният, наричан Навед Б. е от пакистански произход. Той говорел балучи, един от петте местни езика, разпространени в Пакистан, и властите не са могли да намерят човек, който да знае този език.

Поради това е имало проблеми с комуникацията със заподозрения.

Де Мезиер каза също, че арестуваният е отрекъл да има нещо общо с атентата. По-рано негови познати от бежанския център Темпелхов заявиха, че Навед Б. е съвсем обикновен човек.

Той е от Пакистан и е пристигнал в Германия на 31 декември 2015 година. Идва в Берлин през февруари.

Мъжът не фигурира в нито една база данни за потенциални терористи. Той е бил в процес на получаване на статут на бежанец, не е бил обявен за такъв.

Вътрешният министър на Германия каза, че не отдава голямо внимание на посланието на ИДИЛ, с което те заявиха, че поемат отговорност за атентата.

Той увери, че разследващите няма да спрат да работят, докато не приключи случая.

Тази вечер в Мемориалната църква в Берлин, която е точно до мястото на трагедията, ще се проведе бдение в памет на жертвите.

Де Мезиер призова коледните базари да останат затворени. Само за днес, в памет на жертвите, базарите в Берлин няма да работят. Все пак той каза на хората да бъдат внимателни. По думите му „чудесна идея е да се посети Коледен базар и да се изпие едно греяно вино“.

„Просто да спрем, би било погрешно“ – добави той. Ние не трябва да правим компромиси с нашия стил на живот, ако го направим значи враговете на свободата вече са победили. Колкото и да сме тъжни, трябва да се борим за нашата свобода“.

 
 
Коментарите са изключени за Вътрешният министър на Германия: Заподозреният отрича