shareit

Варуфакис подготвя нов план за изплащане на гръцкия дълг

| от |

Министерство на финансите на Гърция проучва серия алтернативни планове за събиране на средства, които са необходими за погасяване на дълга на страната към Европейската централна банка и към Международния валутен фонд.

Трябва обаче да се има предвид, че все още не са известни критериите и условията, включени в новата схема за изплащане на гръцкия дълг. Тя следва да допълва досегашната схема за разсрочено плащане, както и другите предложени мерки, включително томбола с награди за данъкоплатците, които събират касовите бележки за своите операции, както и набирането на туристи, студенти и домакини за борба с укриването на данъци.

Дупката от около един милиард евро в приходите през първите няколко месеца на 2015-а година, в съчетание с нарастването на изтичащи падежи на гръцки дълг оказват натиск върху новата администрация в Атина за постигане на споразумение с международните кредитори на страната възможно най-скоро.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис представи набор от подробни (според него) предложения за икономически реформи по време на срещата в понеделник на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната).

След срещата Варуфакис заяви, че тя е била „решителна стъпка към изпълнение“ на постигнатото през февруари споразумение с Еврогрупата и че днес (сряда) технически екип ще обсъжда първите седем предложения на гръцкото правителство, докато друга серия от седем или осем предложения ще бъдат обсъждани през следващата седмица.

Той също така добави, че Гърция ще приветства членовете на международните „институции“ за техническите срещи в Атина, но твърдо отхвърля идеята за изпращане на „клика от технократи“, които да налагат по-строги икономии.

Междувременно стана ясно, че Гърция ще получи 555 млн. евро в брой от преференциални акции на гръцката държава, използвани за рекапитализиране на банките в страната по време на разгара на финансовата криза и от парите, които по-късно бяха предоставени на Фонда на Гърция финансово стабилизиране (HFSF), като част от усилията за рекапитализиране на гръцките банки.

Първоначално този фонд беше създадена през 2010-а година, за да помогне на банките в няколко страни от еврозоната, които са най-силно засегнати от финансовата криза, включително в Гърция, Ирландия и Португалия. Помощта се финансира от Европейския инструмент за финансова стабилност (EFSF) чрез издаване на облигации и други дългови инструменти на капиталовите пазари.

Генералният директор на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг потвърди, че Фондът се е съгласил средства в размер на 555 млн. евро да бъдат предоставени като извънредна финансова инжекция на новото гръцко правителство на фона на настоящата критична ситуация с ликвидността в страната.

Гръцкото правителство е принудено да използва средства от Фонда на Гърция финансово стабилизиране (HFSF) с оглед предстоящи големи по размер плащания към МВФ и ЕЦБ.

В петък (13-ти март) властите в Атина ще трябва да изплатят свои нови задължения за 350 млн. евро към МВФ, като по същото време предстои и падеж на краткосрочни гръцки книжа за 1,6 млрд. евро. На 16-и март Гърция трябва да направи още едно плащане към МВФ за 580 млн. евро и поредно плащане към Фонда за 350 млн. евро на 20-и март, когато предстои и нов падеж на краткосрочни гръцки книжа за 1,6 млрд. евро.

До края на месеца гръцкото правителство трябва да плати и лихви по свои задължения за 800 млн. евро и да намери средства за заплати и пенсии за около 1,5 млрд. евро, както и средства за застраховки, здравеопазване и социална защита за 1,3 млрд. евро.

Това означава, че до края на месеца властите в Атина трябва да намерят средства за малко над 8 млрд. евро. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Варуфакис подготвя нов план за изплащане на гръцкия дълг