shareit

В Сърбия започнаха президентските избори

| от chronicle.bg |

В Сърбия днес започнаха президентските избори, предаде ТАСС.

В 7.00 часа местно време в цялата страна бяха отворени 8 523 избирателни участъка, които ще продължат работа до 20.00 часа. Окончателните резултати от изборите, според конституцията на страната, трябва да бъдат публикувани в срок от четири денонощия след приключване на вота.

Фаворит в президентската надпревара е лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич.

Повечето наблюдатели не се съмняват в неговата победа. Споровете са само за това дали Вучич ще успее да спечели над 50 процента от гласовете още на първия тур или ще се наложи провеждането на балотаж.

На изборите участват 11 кандидати с различна политическа ориентация.

Според последното преди деня за размисъл проучване на общественото мнение на социологическата агенция Ипсос Вучич води с 54,3 процента от гласовете, следван от проевропейския кандидат Саша Янкович с 12,8 процента, трети с 9,5 процента подкрепа е пародийният кандидат Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. На четвърто място е бившият външен министър Вук Йеремич с 6,8 на сто.

Подкрепата за останалите осем кандидати е до 5,5 процента. Сред тях е някогашният ментор на Вучич, лидерът на крайнонационалистическата Сръбска радикална партия Воислав Шешел.

Според сръбската конституция президентът се избира за срок от 5 години и няма право да заема този пост повече от два пъти.

В Сърбия са регистрирани шест милиона и 800 хиляди граждани с право на глас. 58,3 процента от гражданите са заявили намерението си да гласуват.

Източник: БТА

 
 
Коментарите са изключени за В Сърбия започнаха президентските избори