shareit

В Мюнхен бе даден стартът на Октоберфест

| от |

Най-големият празник на бирата в света започна днес в германския град Мюнхен, след като точно по обед местно време кметът на баварската столица Дитер Райтер изби чепа на първото 200-литрово буре с пенливата течност.

До 5 октомври бира ще се лее в изобилие в многобройните питейни заведения и на открито в града, който очаква над 6 милиона посетители.

Броят на гостите и изпитите литри бира всяка година се мерят в милиони. Миналата година почелите феста 6,4 милиона души изпиха 7,7 милиона литра от пенливия кехлибарен елексир. Средно за двете седмици на празника посетителите ще похапнат приготвени на грил десетки хиляди баварски наденички и свински пържоли.

Миналата година на фестивала бяха похарчени 1,1 милиарда евро. Сумата включва продажбата на бира и съпровождащите я вкусотии, а също приходите, получени от стеклите се туристи от собствениците на хотели, на магазините и лавките за сувенири и от таксиджиите.

Една от визитните картички на Октоберфест са огромните бирени шатри. В най-голямата от тях едновременно може да се разположат близо 10 000 души. Максималната цена на бирата на тазгодишния бирен празник прехвърли психологическата граница от 10 евро. За голяма халба любителите на пивото ще плащат от 9,70 до 10,10 евро. През миналата година най-скъпата се продаваше за 9,85 евро. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за В Мюнхен бе даден стартът на Октоберфест