shareit

В Дания са най-щастливи

| от chronicle.bg |

Дания е най-щастливата страна в светa според данните на Световния доклад за щастието за 2016 година, който бе изготвен за Организацията на обединените нации. Оказва се, че най-доволни от живота си са хората в Дания. Проучването е направено на базата на различни фактори като продължителност на живота, общото задоволство на хората, качественото образование и високото ниво на икономиката.

По последни проучвания Дания е държавата, в която гражданите имат най-силно изразено чувство за общност, като успяват да живеят в хармония с природата и да съчетават работата с удоволствията. През последните 4 години Дания е в топ 5 на най-щастливите нации, но през 2016 успява да оглави класацията, което говори, че освен сплотени, датчаните и се развиват към по-добро. Икономиката на Дания процъфтява, а в страната има нисък процент безработица. Хората залагат на качественото образование, което е безплатно, затова и нивото на грамотност там е над 90%.

Докладът е изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара са десетте най-нещастни места на планетата.

България се е придвижила леко нагоре в класацията и тази година е на 129-о място, след като миналата година бе 134-а. Непосредствено преди нея се нарежда Сенегал, а след нея – Мавритания, сочи пълният доклад на официалния си сайт.

Докладът обхваща 157 държави.

За да видите кои са другите 9 най-щастливи държави в света според цитираните, разгледайте галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени за В Дания са най-щастливи

Повече информация Виж всички