shareit

Украйна е пред колапс

| от |

За да избегне фалита и да получи нови чуждестранни кредити, Украйна драстично вдига енергийните цени за частните домакинства и съкращава социалните услуги. Голяма част от украинците са застрашени от бедност, съобщава Дойче веле.

„Може би трябва да спра и да ям“, казва пенсионерът от Киев Валери и се опитва да се усмихне. Но в гласа му е стаена горчивина. Пенсията му е 30 евро и поради високата инфлация той не може да си позволи почти нищо. Досега правителството в Киев предвиждаше годишна инфлация в рамките на 13 процента. Сега обаче коригира прогнозите си и очаква двойно по-висока инфлация. „Актуалният бюджет, гласуван през декември, се базираше на очакванията за определени приходи, които се оказаха нереалистични“, казва членът на германската консултантска група към украинското правителство Роберт Кирхнер. В Киев са песимистично настроени и относно оценката за свиващия се БВП. По тази причина украинският парламент ще направи поправки в бюджета на 3 март. Голямата част от пенсията на Валери отива за ток, вода и отопление. За други разходи не остава почти нищо. „Вдигнат ли се още цените, просто вече не знам как ще я карам“, казва пенсионерът.

280 процента увеличение на цената на газа

Както и милиони други украинци, Валери следи със загриженост новините за предстоящото увеличение на цените за частните домакинства. От 1 март токът поскъпва с 40 процента. А разходите за отопление скоро ще се увеличат с около 60 на сто. Предстои драстично увеличение на цената на природния газ. Председателката на украинската национална банка Валерия Гонтарьова обяви, че природният газ ще поскъпне с 280 процента. Причината били преговорите за нови заеми с МВФ. Става дума за 17, 5 милиарда долара. Украйна би искала да увеличи обема на вече договорените заеми и да удължи срока за погасяването им от две на четири години. Киев ще използва голяма част от парите за погасяване на стари кредити. До края на годината само Русия настоява за изплащането на 3 милиарда долара. МВФ е готов да отговори на исканията на Киев. Но в замяна на това Украйна трябва да изпълни някои условия и да увеличи цените за частните домакинства. Експертите смятат, че МВФ ще вземе окончателно решение в началото на март.

Девалвация на украинската валута

От края на 2013 година Украйна е на ръба на държавен фалит. Навремето правителството на тогавашния проруски президент Виктор Янукович призна, че държавната хазна е празна. Положението се влоши драматично след смяната на властта в Киев и избухването на въоръжения конфликт в Източна Украйна. „Поради войната в Украйна не постъпват никакви инвестиции“, казва икономистът Роберт Кирхнер. Също и украинската валута девалвира. В края на декември правителството в Киев планираше среден годишен разменен курс от 17 гривни за долар. Два месеца по-късно тази прогноза трябваше да бъде коригирана на 21 гривни за долар. Междувременно в обменните бюра в Киев един долар се продава за над 30 гривни.

Всички пестят

Успоредно с покачването на цените украинското правителство иска да ореже и социалните услуги. Минималните работни заплати например ще бъдат увеличени едва през декември. „След гласуването на новия бюджет украинците ще трябва да затегнат още по-здраво колана. И голяма част от населението ще живее под границата на бедността“, казва киевският икономист Андрей Новак в разговор с Дойче веле. Не само пенсионерите и хората с ниски доходи са загрижени за бъдещето си. От мерките за икономии ще бъде засегната и категорията на добре печелившите, като семейство Савчук. Игор и Мария живеят в собствена къща с трите си деца недалеч от столицата. Игор има малка фирма, а съпругата му е домакиня и се грижи за децата. Двамата също премислят как да пестят. „Смятахме да инсталираме бойлер на биогориво, но е много скъпо. Сигурно ще намалим потреблението на газ до минимум“, казва Игор.

Войната – непредсказуем риск

Наблюдателите в Киев си задават въпроса как все по-влошаващото се икономическо положение може да се отрази на настроенията в страната. Една трета от украинското население е готово да изтърпи още една година, при условие, че има реформи. Това сочат резултатите от анкета на киевския мозъчен тръст „Разумков“. Почти също толкова украинци, т.е. 29 процента, не искат по-нататъшни мерки за икономии. Те смятат, че положението им вече е нетърпимо. Икономистите предупреждават за опасността от непредсказуемите рискове от войната в Източна Украйна. „Ако конфликтът продължи дълго, правителството ще трябва да преразгледа отново военните си разходи и вноските по заемите на чуждестранните кредитори“, казва Андрей Новак. Роберт Кирхнер споделя това становище. „Парите ще стигнат, ако спре войната“, казва той. Но никой не може да каже кога ще стане това. Поне засега не се очертава дълготраен мир в Източна Украйна. Повечето наблюдатели смятат, че боевете между проруските сепаратисти и украинската армия ще бъдат подновени напролет.

 
 
Коментарите са изключени за Украйна е пред колапс