shareit

Убийството на Немцов бележи нова ера за Путин и Русия

| от |

Шокиращото убийство на опозиционната фигура Борис Немцов буквално пред стените на Кремъл очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, коментира политологът Марк Галеоти в статия за The Guardian.

На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Правителството? Трудно е да се повярва, че Путин наистина би могъл да нареди убийството на Немцов. Не защото Путин е пацифист, а защото той не би имал реални ползи от такова деяние.

Всички ние интерпретираме фактите въз основа на нашите предположения за Русия и Путин. Хората вече правят паралел с убийството на Сергей Киров през 1934 г., което с един удар премахна най-големия съперник на Сталин и му даде претекст да прочисти елита. Путин обаче не се нуждае от извинения за каквито и да е репресии, а Немцов със сигурност не бе заплаха.

Освен това, за лидер, чиято легитимност е от части базирана на начина, по който сложи край на откритото и насилствено беззаконие на 90-те, това се случва толкова близо до Кремъл, че причинява смущение. Ако не друго, то най-малкото ще „съживи“ опозицията. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Убийството на Немцов бележи нова ера за Путин и Русия