shareit

Ципрас нападна ЕС заради бежанците

| от chronicle.bg |

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че се срамува от неспособността на Eвропейския съюз (ЕС) да се справи с трагедията на бежанците, които продължават да заливат страната му, рискувайки живота си, съобщава агенция Reuters, цитирана от БНР.

Премиерът говори пред депутатите по повод ангажимента, поет от правителството му в Брюксел, да осигури временно убежище на 50 000 бежанци, докато бъдат разпределени по други държави. Още 35 души са се удавили тази седмица, прекосявайки морето между Турция и Гърция, с което жертвите сред мигрантите от началото на годината стават около 3000.

Ципрас подчерта, че настояването на Гърция не е просто за повече евро за справяне с проблема, а за цялостна солидарна политика на ЕС по бежанския въпрос. Той порица лицемерните, крокодилските сълзи за удавили се деца и попита кой страда за другите хиляди деца, които са оцелели, но мизерстват, струпани заедно с останалите бежанци по улиците на гръцките градове.

„Срамувам се като член на това европейско ръководство, срамувам се заради неспособността на Европа да се справи с тази човешка драма, срамувам се от нивото на дискусиите на високо равнище, където човек е прехвърлян като топка от един на друг“, каза Ципрас, като отбеляза, че от началото на годината през Гърция транзитно са преминали около 500 000 бежанци.

 
 
Коментарите са изключени за Ципрас нападна ЕС заради бежанците