shareit

Треска за Оскари: 10 факта, които не знаете

| от |

За Оскарите може да се говори безкрайно много. Какво ли не се е случвало за тези 87 години, в които те се раздават. Ето защо ви подготвихме една кратка енциклопедия от “А до Я” образно казано, от която можете да научите всичко, което сте искали да знаете за Оскарите, но е нямало кой да ви каже.

ABC е каналът, който е излъчвал най-много от церемониите и държи правата за излъчване от 1976-а до сега. Тази година те отново ще бъдат излъчени по този канал.

Кадър от първата церемония и първия банкет за наградите Оскар

Кадър от първата церемония и първия банкет за наградите Оскар

Пет долара – точно толкова струва билетът за първата церемония по раздаване на Оскарите. Годината е 1929-а, присъстващите са 270 човека, а цялата церемония трае 15 минути, в които са раздадени 15 статуетки. Така започва всичко.

Оскар – говори се, че статуетката е кръстена така 10 години, след като церемонията по награждаването вече тече. Легендата гласи, че статуетката носи това име, след като човек от екипа на Академията казал, че златният мъж прилича на чичо му Оскар. В началото статуетката и церемонията се наричат просто Academy Award of Merit.

Уолт Дисни и Мики Маус

Уолт Дисни и Мики Маус

Дисни е носителят на най-много Оскари в историята – цели 26 награди (22 редовни и четири специални). И всичко това след гигатските 59 номинации. Не броим останалите, които филмите му продължават да получат след смъртта му.

Британците са най-често награждаваните актьори след американците. Казваме го не случайно, напомняме за „Речта на Краля”, а тази година те ще се отчетат с няколко продукции – „Теорията на всичко”, „Игра на кодове”, „Мистър Търнър”. Слухът гласи, че Академията е склонна да дава златната статуетка на един актьор или на една продукция, защото все пак тя брани своето, тоест Америка.

Точно за три години, по време на Втората световна война, статуетката на Оскар е направена от боядисана пластмаса. Целият метал и злато са отивали за други цели. Такива статуетки имат „Отнесени от вихъра”, „Пинокио” на Дисни и „Гроздовете на гнева”.

„E.T. the Extra-Terrestrial” или „Извънземното” на Стивън Спилбърг е най-успешният филм за 1981 година и е лидер в номинациите, но взима само 4 статуетки. Същата съдба сполетява филмите „The Turning Point” (11 номинации, една награда), „The Color Purple” (11 номинации, една награда) и „Линкълн” (12 номинации, 2 награди)

След 1950 година, Академията вкарва забрана за продажба на Оскара. Статуетката не може да бъде дарявана или подарявана също. Условието е преди това да е предложена на Академията за един долар. Познайте дали си я купуват.

Тейтъм О`Нийл с баща си Район О`Нийл във филма "Paper moon"

Тейтъм О`Нийл с баща си Район О`Нийл във филма „Paper moon“

Тейтъм О`Нийл държи рекорд и досега е най-младата актриса получила Оскар и номинация за Оскар. Тя е само на 9 години, когато снима филма „Paper moon” и не е навършила 10, когато получава наградата. Втората най-млада актриса е Ана Пакуин – тя взима златната статуетка за ролята си в „Пианото”. Тогава Ана е само 11 години.

razzies-600x338

И накрая, но не последни, са „Златните малинки”. Известните анти-Оскар награди са създадени от Джон Дж. Б. Уилсън – запален киноман и журналист. Той прави наградите преди 35 години и по традиция ги раздава ден преди Оскарите. Таз годишните победители ще може да видите в неделя, точно преди бляскавата церемония. А най-номинираният филм за тази година е „Трансформърс: Ера на изтребление”.

 
 
Коментарите са изключени за Треска за Оскари: 10 факта, които не знаете