shareit

Трафикът през летище „София“ през 2015 се е увеличил със 7%

| от chronicle.bg |

Трафикът през летище „София“ се е увеличил със 7% през изминалата година, съобщи Светослав Станулов – председател на Асоциацията на авиопревозвачите в България, цитиран от Дарик радио.

Най-много пътници през 2015 г. са преминали именно през летище „София“ – близо 4 милиона, което е скок от около 7 на сто. Черноморските ни летища Варна и Бургас отбелязват спад от над 4 % на пътникопотока. Трафикът като цяло на българските летища се е увеличил с 1.4 на сто.

Според анализа на авиационния пазар общият брой на превозени пътници от българските авиокомпании за миналата година е над 2 милиона.

В системата на гражданската ни авиация работят около 8300 души, като наетият персонал е с високо квалифицирано ниво. „Общият му брой днес почти достига до този през 1989 г.“, коментира Станулов. По думите му превозените пътници за 2015 г. са почти 7,5 млн., което е повишение с около 100 000 пътници за 2014-а. „Прогнозите са, че до 2030 г. превозът на пътници ще се удвои в света. Но да бъдем реалисти, това ще стане благодарение на бурното развитие на авиацията в азиатския регион“, посочи още Станулов.

Експертите в авиационния бранш отбелязват тенденция за увеличение на броя на нискотарифните авиокомпании.

 
 
Коментарите са изключени за Трафикът през летище „София“ през 2015 се е увеличил със 7%

Повече информация Виж всички