Тихият победител на Евровизия и слуховете за здравословното му състояние

| от chronicle.bg |

Евровизия е конкурс, от който никой не очаква нещо повече от еднотипни поп хитове, които да се въртят по радиото цяло лято, преди всички да забравят кой е изпълнителят им до следващата година.

Въпреки че тема на състезанието е различността и разнообразието, всичко обикновено звучи еднакво и изглежда не особено запомнящо се. Затова не е изненада, че победителят тази година не се вписва по никакъв начин в картинката. Салвадор Собрал нямаше лъскави дрехи, бурна хореография или танцувално парче. Точно обратното – 27-годишният португалец беше заложил на романтична балада, сякаш извадена от мюзикъл.

„Живеем в свят на музиката за еднократна употреба – музика на бързото хранене, без никакво съдържание“, каза Собрал, след като беше обявен за победител на Евровизия 2017, пред 15 000 зрители на живо и около 200 милиона пред телевизорите. „Музиката е чувство“, каза младият мъж.

Песента, с която спечели конкурса – Amar pelos dois (Любов за двама), е написана от сестра му Луиза.

„Никога не съм писал песен за да се върти по радиостанциите. Албумът ми излезе през 2016 година и на никого не му пукаше. Такъв е джазът“, каза Салвадор на пресконференция след победата си.

Темата за изпълнението му обаче беше засенчена от друга, разисквана от таблоидите и приета като факт в сериозни медии – тази за здравословното му състояние.

Салвадор има нужда от сърдечна трансплантация? Или не.

„Новината“ се появи преди конкурса. Според сайта Flash Собрал има спешна нужда от сърдечна трансплантация, като изданието се позовава на „източници, близки до семейството“. Според сйата дори той носи нестандартно широк костюм, под който е скрил машинката, която поддържа сърцето му стабилно, а до края на годината младият мъж трябва да се подложи на спешна сърдечна операция. Тази тема беше подета от всички световни таблоиди. Въпреки това мениджърът на Салвадор Ана Пауло отрече информацията. „Нямам какво повече да кажа за това. Той се възстановява добре от операция на херния. Няма риск нито за Евровизия, нито за кариерата на Салвадор. Почти всеки негов концерт е продаден“, каза тя преди конкурса. Тя потвърди за здравословен проблем, но не и слуховете за животозасташаващо сърдечно заболяване.

Според португалски медии, причината да откаже участията си преди Евровизия са свързани с желанието му да е в перфектно здравословно състояние преди конкурса.

„Наистина мислех, че изобщо няма да ми се размине“, казва той пред Billboard, без да отрича кардиологичен проблем. “Мисля, че и лекарите бяха леко развълнувани за всичко това”, казва Собрал.

Кой е Салвадор Собрал?

Роден в Лисабон в семейство на някогашни аристократи, той осигури на Португалия първата победа в Евровизия от създаването на конкурса пред 53 години. Когато е на 10 години участва в телевизионното предаване Bravo Bravissimo, а на 20 е в топ 10 на музикалния конкурс Idolos, който е португалската версия на Music Idol.

Учил е психология в Лисабон. Заминава по програмата за студентски обмен за Майорка, където започва да свири и пее по баровете. Отказва се от психологията, за да влезе в музикално училище Taller de Músics в Барселона, откъдето се дипломира през 2014 година. Говори четири езика – португалски, испански, английски и малко италиански.

През 2016 година излиза първият му албум – Excuse me, който включва песни на английски и на португалски. По време на репетициите за конкурса вместо него в Киев беше сестра му, но Салвадор пристигна в града за първия полуфинал. Салвадор и сестра му са много близки. Тя също се занимава с музика и имат сходен стил и виждания за изкуството.

Вместо да се възползва от конкурса, за да промотира албума си, както правят много други изпълнители, Салвадор избра различен подход – да използва събитието като платформа, на която да постави важни международни проблеми, като например бежанската вълна, която залива Европа. По време на пресконференциите си той носеше тениска с надпис „SOS Refugees“ и говореше за хората, които бягат от войната не като имигранти, а като бежанци, които спасяват живота си. Това доведе до предупреждения от страна на организаторите на конкурса, които го призоваха да се въздържа от политически послания.

След победата на конкурса, Салвадор заяви, че животът му няма да се промени. При появата му на летището в Лисабон обаче, той беше „нападнат“ от вълна фенове, които искат да го поздравят. Четирима полицаи ескортираха младия мъж. Той обаче вярва, че след вълната от лудост, всичко ще утихне, а след два или три месеца вече никой няма да си спомня за това.

салвадор собрал

 
 
Коментарите са изключени за Тихият победител на Евровизия и слуховете за здравословното му състояние