shareit

Тест на руска противосателитна ракета предизвика бурна международна реакция

| от | |

Русия извърши ракетен тест, в който унищожи един от своите спътници. Инцидентът предизвика международно възмущение, като официални лица посочват потенциалната заплаха, която отломките могат да причинят на Международната космическа станция и другите сателитите, в ниска околоземна орбита.

Plesetsk Cosmodrome 2015

Плесецк

Русия проведе теста на 15 ноември 2021 г., изстрелвайки противосателитната ракета от космодрума Плесецк, на 800 километра северно от Москва. Ракетата унищожава стар съветски шпионски спътник – Космос 1408 – който някога е бил част от националната програма за наблюдение на радиосигнала Целина. Изведен е в орбита през 1982 г.

Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, унищожаването на Космос 1408 създава около 1500 броя едри отломки, както и стотици хиляди по-малки фрагменти. Докато по-големите могат да бъдат проследени, други са твърде малки, за да бъдат засечени от Земята.

Това е заплаха за МКС и китайската космическа станция Тиангонг, тъй като те орбитират близо до или през облака от отломки на височина между 440 и 520 километра над Земята.

Космическа разходка на Тиангонг

Осъждането на теста идва от много страни, включително Съединените щати, където официални лица подчертават дългосрочните опасности и потенциалните икономически последици, които биха могли да възникнат от такова действие. НАСА също пуска изявление относно опасностите, пред които са изправени хората на борда на МКС, в което администраторът Бил Нелсън каза:

По-рано днес, поради отломките, генерирани от руския антисателитен тест, астронавтите и космонавтите на МКС предприеха спешни процедури за безопасност.

Подобно на секретаря Блинкен, аз съм възмутен от това безотговорно и дестабилизиращо действие. Със своята дълга и богата история в човешките космически полети е немислимо Русия да застраши не само американските и международни астронавти на МКС, но и техните собствени. Действията им са безразсъдни и опасни, и също заплашват и китайската космическа станция, както и тайконавтите на борда.

Всички нации носят отговорност да предотвратят целенасоченото създаване на космически отпадъци по подобен начин и да насърчават безопасна, устойчива космическа среда.

НАСА ще продължи да наблюдава отломките през следващите дни и след това, за да гарантира безопасността на нашия екипаж в орбита, заключи той.

Началникът на космическото командване на американската армия генерал Джеймс Дикинсън добавя, че ракетният тест „ще продължи да представлява заплаха за дейностите в космоса за години напред, излагайки на рискове сателитите и космическите мисии, както и налагайки повече маневри за избягване на удари“.

Въпросните сателити включват такива за телефонни и въобще свързочни услуги, GPS системи и прогнози за времето, всички от които са неразделна част от глобалната финансова система, световната индустрия и космическите дейности.

Що се отнася до своевременните мерки, НАСА съобщава, че екипът на МКС – четирима американски астронавти, двама руски космонавти и германски астронавт – е насочен да затвори люковете към радиалните модули. Люковете между американските и руските сегменти на станцията остават отворени.

Взета е допълнителна предпазна мярка за подслон на екипажа след „две преминавания през или в близост до облака от отломки“ като те обличат скафандърите си и се качват на различни космически кораби. Докато МКС преминава през или близо до облак на всеки 93 минути, трябва да се скрият така само два пъти, според оценката на риска на НАСА в Хюстън, Тексас.

„Русия развива и разгръща способности за активно отказване на достъпа и използването на космоса от Съединените щати и техните съюзници и партньори“, каза Дикинсън. „Руските тестове на противосателитни оръжия ясно показват, че Русия продължава да преследва противокосмически оръжейни системи, които подкопават стратегическата стабилност и представляват заплаха за всички нации.

Руските военни се противопоставят на твърденията, че тестът е опасен, заявявайки, че това са планирани дейности за укрепване на техните отбранителни способности. „Съединените щати знаят със сигурност, че получените фрагменти не са и няма да представляват заплаха за орбиталните станции, космическите кораби и космическите дейности.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия, добавя, че ракетата е ударила спътника „с хирургическа точност. Произведените фрагменти не представляват заплаха за дейностите в космоса.“

Министерството на отбраната на страната нарече изявленията на Америка „лицемерни“, заявявайки, че неотдавнашният тест е мотивиран от действията на страната в космоса, които са „оценени като заплаха“. Той също така добави, че знае, че Пентагонът тества оръжия в орбита.

 
 
Коментарите са изключени за Тест на руска противосателитна ракета предизвика бурна международна реакция

Повече информация Виж всички