“Те искат всичко наведнъж“

| от |

Между еуфорията и отчаянието: настроенията на повечето гърци се люлеят от едната крайност в другата. А за по-сигурно те междувременно щурмуват банките и теглят оттам по 200 милиона евро на ден, пише Дойче веле.

Още ли се играе на покер или вече се преговаря истински? Този въпрос си задават много гърци след провала на поредната среща между финансовите министри от еврозоната и представителите на гръцкото правителство. Представителите на еврогрупата са на мнение, че вина за провала на срещата в Брюксел носи новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Редица гръцки журналисти обаче имат своя версия за случилото се. Те твърдят, че Варуфакис е бил съгласен да приеме компромисното проекторешение на еврокомисаря по валутните въпроси Пиер Московиси. Но проектът бил произволно изменен в последната минута и на Гърция не й останало нищо друго, освен да прекрати разговорите.

Самият Варуфакис заяви във вторник, че може да се постигне споразумение въз основа на предложението на Московиси и то в рамките на 48 часа. Дали това наистина е било реалистично, не може да се каже със сигурност. Във всеки случай гърците са убедени, че трябва да се сложи край на петте мъчителни години на рецесията, твърди директорът на ляволибералния „Вестник на редакторите“ Николас Вулелис.

„Много хора преживяха само бедност и безработица през последните години. Приказките на някои експерти за постигнат стопански прираст звучи в ушите на повечето гърци като чиста подигравка“, казва журналистът. Затова мнозинството от хората поздравява намерението на новото ляво правителство да промени програмата за икономии и да премахне някои от мерките, които не са целесъобразни. При това Николас Вулелис държи да подчертае, че неговият вестник е политически неутрален.

Теглят се по 200 милиона евро на ден

Според последните допитвания, над 80 процента от гърците се доволни от самоувереното поведение, което демонстрира новото правителство пред международните кредитори. Резултатите от последното допитване сочат, че управляващата партия СИРИЗА се радва на над 45 процента одобрение, което означава, че тя дори успява да подобри резултатите си от парламентарния вот. От друга страна все повече гърци масово теглят спестяванията си от банките, което говори, че не изпитват особено доверие към политиката на същото това правителство. Според информации на атинския ежедневник „Катимерини“, гърците теглят ежедневно поне по 200 милиона евро от банките.

Няма ли тук някакво противоречие? „Да, има“, казва Николас Вулелис, но обяснява, че гърците се страхуват от евентуалното въвеждане на принудително облагане на спестяванията, каквото имаше например в Кипър през 2013 година. Впрочем, парите си от банките теглят само по-заможните представители на средното съсловие в Гърция. Останалите просто са останали без спестявания, а истински богатите отдавна са спасили парите си в чужбина.

„Познавам хора, които имат по 100 000 – 200 000 евро на влог. Именно те са най-застрашени от евентуалното въвеждане на данък върху влоговете и си казват: по-добре да платя веднага десет процента такси и данъци върху спестяванията си, но да ги преведа на сигурно място в Лондон, отколкото по-късно да загубя 50 процента от парите в резултат на държавна принуда“, казва Вулелис.

Някой трябва да отстъпи. Но кой?

Политологът Лефтерис Кузолис има друго обяснение за този феномен. Противоречивото поведение на много вложители, които от една страна ръкопляскат на новото правителство, а същевременно теглят парите си от банките, свидетелства за слабо изразено чувство за общност в Гърция. „Тези хора явно все още не разбират какво точно се случва с тяхната страна. Те искат хем да не плащат данъци, хем да живеят добре и парите им да са в сигурност. Просто искат всичко наведнъж“, казва Кузолис. Според него, много гърци не осъзнават своята отговорност пред обществото.

Николас Вулелис гледа на нещата другояче. Той смята, че европейците също имат отговорност и апелира към германския финансов министър Волфган Шойбле да направи отстъпки: „Никой в Гърция не вярва насериозно, че сегашните радикално противоположни позиции между Европа и Атина могат да бъдат напълно хармонизирани, но Ципрас трябва да има поне усещането, че е прокарал около 20 процента от своите искания“, заключава Вулелис.

 
 
Коментарите са изключени за “Те искат всичко наведнъж“