shareit

Свидетел на разстрела на Немцов доказа невинността на задържаните

| от |

Присъствалият на местопроизшествието младеж е видял съвсем други килър и кола, секунди след убийството на топ опозиционера на Путин

от Николай Марченко 
marchenkoprofilepct

Признанието на задържания за убийството на Борис Немцов Заур Дадаев не се потвърди от показанията на новия свидетел на престъплението, разкрива в днешния си брой авторитетният руски бизнес всекидневник „Коммерсантъ“.

Според източника на изданието, запознат с хода на разследването в Следствения комитет на Руската федерация (РФ),

украинският топ модел Анна Дурицкая не е единственият свидетел на атентата срещу съпредседателя на опозиционната партия РПР-ПАРНАС.

Boris03Оказа се, че на десетки метри зад двойката Немцов – Дурицкая секунди преди разстрела на водещия противник на президента на РФ Владимир Путин, по Големия москворецки мост е вървял и 27-годишният мениджър Евгений.

Той обаче е носел слушалки, в които е свирел с пълна сила хеви метъл, докато самият Евгений се бил втренчил в дисплея на смартфона си, преглеждайки парчетата в плейлиста. Затова е признал пред следователите, че самия момент на убийството не го е видял.

„След като си повдигнах главата, видях вместо двойката цяла група от хора. Мъжът (Борис Немцов) вече беше лежал на тротoара до парапета на моста. Приятелката му (Анна Дурицкая) беше до него, а още един мъж (предполагаемият килър) тъкмо прескачаше през бордюра, разделящ тротoара от пътното платно“.

Бягащия го е видял само в гръб, като е бил с различни от тези на „здравия мъж със спортно телосложение“ Заур Дадаев данни – средно висок, слаб и с тъмна вълниста коса дълга около 4 см:

Anna Duritskaya„Въпреки студа и вятъра онази вечер, нямаше яке. Носеше сини дънки, които ми се видяха твърде големи като размер, както и също преоразмерен тъмен суичър с качулка“.

Не съвпадат и данните за колата, с която изпълнителите на мократа поръчка са напуснали местопрестъплението:

„Той се качи на задната седалка в автомобил отечествено производство, която приличаше на Lada Priora, бял цвят“.

„Коммерсантъ“ припомня, че според следствието ставало дума за кола украинска марка, открита часове след стрелбата на метри от Кремъл – ZAZ Sens.

Освен това ключовият свидетел е видял на местопроизшествието и още една доста странна двойка очевидци, за които досега изобщо не беше известно.

Boris02„До лежащия мъж отнякъде изникнаха девойка и жена на средна възраст с черна шуба. След като размениха няколко фрази със спътничката на падналия мъж, двете дами завиха рязко от тротоара към водещите към крайбрежието на Москва-река стълби и бързо слязоха долу“.

Нови подробности даде свидетелят и за прословутия безразличен шофьор на снегорина, който не само е скрил момента на разстрела от видеокамерите отсреща, но и е продължил да минава по маршрута си, без да слезе и да окаже първа помощ на пострадалия.

„Спътничката на лежащия човек тичаше между приятеля си и водача на снегорина с мобилен телефон в ръка. Но разговорът с него май беше съвсем кратък – след като спря буквално за няколко секунди и свали джама, той продължи напред“.

По думите на Евгений, той се е опитал да окаже помощ на пострадалия, който тогава е лежал с лице към парапета.

boris04„Той все още беше жив и издаваше някакви звуци и стенания. Опитах се да го вдигна, но видях някакви следи от повръщане до лицето и първо помислих, че е пиян. След това питах момичето какво е станало“.

Тя по думите му е изглеждала „уплашена“ и „огорчена“ и плачейки преповтаряла:

„Какво е с него, какво е с него?!“ и „Не ме оставяйте сама тука!“.

След като се е освестила малко, е признала, че в спътника й са стреляли. Тогава младият човек пак е доближил мъжа, но разбрал, че вече е мъртъв.

„Върху дрехите на падналия от страна на гърба видях малки отверстия от куршуми, повдигнах главата му, надявайки се да помогна, но видях, че очите на мъжа вече се бяха остъклели“.

Изданието пояснява, че нестиковките в показанията на Заур Дадаев и Евгений адвокатите на задържаните се надяват да използват, за да докажат връзката на клиентите им с това убийство. Защитата на обвиняемия предполага, че Дадаев наистина е „наговорил срещу себе си“ под натиск по време на следствието.

По-независимите руски медии по-рано го цитираха, че задържалите Дадаев и познатите му

служители на СКР непрекъснато го натискали да подпише самопризнание, за да пуснат zaur dadaevколегата му, като са подвиквали: „Ти ли си убил Немцов?!“.

„Коммерсантъ“ направи наскоро и интервю с колега на Дадаев по МВР, според когото той винаги е бил „отличен стрелец“ и нямало как да открие огън почти от упор и да уцели само с 4 от от 8-те изстреляни куршума.

 
 
Коментарите са изключени за Свидетел на разстрела на Немцов доказа невинността на задържаните