shareit

Стратфор: Русия провокира с мащабни военни учения

| от |

Последните руски военни учения приеха заплашителен формат. И макар те да не са най-големите, които Русия е провеждала, зоните и силите на маневрите изглежда са избрани умишлено – да изпратят съобщение на НАТО.

Ученията изглежда симулират цялостен конфликт с Алианса с разполагане на ядрени подводници, балистични ракети и стратегически бомбардировачи. Оръжия от ядрения арсенал на Русия също са били разположени в територии близо до границите с НАТО.

Според руски изявления внезапните учения, които не бяха обявени преди започването им на 16 март, ще продължат пет дни и ще включват 45 000 души, 3000 превозни средства, над 40 кораба и други плавателни съда, 15 подводници и 110 самолета. Сред по-впечатляващите системи, които ще бъдат използвани, са балистичните ракети от вида „Искандер“, изтребителите в Калининград, стратегическите бомбардировачи с голям обсег ТУ-22М3, намиращи се в Крим, както и подводници, изпратени в открито море с ескорт за защита.

Първоначалното съобщение за ученията беше фокусирано върху ролята на Северния флот, като се казваше, че основната задача на ученията е да се изпробва разполагането на руски сили на острови Нова земя и архипелага Земята на Франц Йосиф. Русия увеличи военното си присъствие в Арктика, а ученията разкриха руските планове за региона. Те се разиграват по един доста директен начин – частите са изпратени в руските арктически бази, осъществяват се няколко морски учения, включително операции срещу вражески подводници и по разчистване от мини, което обикновено предшества внезапното преминаване на ядрени подводници по време на криза.

Действията са по-силни от думите

Маневрите обаче се разшириха и обхванаха райони покрай границата с Финландия, Калининград и Крим, Балтийския залив, Черноморския регион, както и в западните и южните военни области. Цялата кампания вече надхвърля арктическите учения и придобива ядрен контекст.

Тя е провокативна индикация за възможни контра действия срещу НАТО в Източна Европа. Имайки предвид руските военни действия в Украйна, не може да бъде пренебрегната възможността, че страната може да разшири операциите си, макар тази опция да е малка. Заради това, както и защото Русия умишлено проектира ученията да имитират потенциален конфликт с Европа, Старият континент бе притеснен.

Като разположи бомбардировачи ТУ-22М3 Русия открито натрапи заплахата от ядрена конфронтация. Разглеждайки съобщенията на Москва за потенциално разполагане на ядрени оръжия в Крим, стигаме до извода, че Русия ясно свърза украинската криза и своите намерения в Арктика с ядрения арсенал, който притежава.

Географските размери разделят ученията

Големите географски области, които тези учения покриват, ги поставят извън обичайния модел на другите изненадващи учения в Русия. Те се извършват и в същите зони, където НАТО също провежда свои учения, включително в балтийските страни, Румъния и Унгария. Най-значимите учения на НАТО бяха част от американската операция „Атлантическа решимост“. Маневрите включваха дислокация на американските армейски части с размери на бригада и изпращате на въоръжения и хеликоптери в подкрепа на разположените сили. Русия забеляза увеличените разузнавателни полети над балтийските държави и разшири въздушното наблюдение, върху действията на НАТО там.

Маневрите в Русия се разпростират от север, през западните към южните военни области. Те също засягат Балтийския и Черноморския флот.

Русия обаче е правила и по-мащабни учения в миналото. Въпреки това сегашните изглежда са насочени към конкретни региони и въздушни пространства, или комбинация от тях. Извършвайки такова учение в зона, простираща се от Норвегия през балтийските държави и Полша до Крим, руската страна ясно показва от какъв ъгъл подхожда към НАТО и неговите източноевропейски страни членки.

Взимайки предвид военното напрежение около украинската криза, а също крехкият мир, тези учения са агресивен сигнал, особено на фона на мистериозното изчезване на Путин миналата седмица. Русия има интерес в раздвижването на своите военни мускули, за да напомни на всички за опустошенията, които може да причини, и да разубеди всеки, който би предприел крайни действия в Украйна. САЩ са предпазливи когато става въпрос за Украйна, дори забавиха изпращането на 300 американски войски в западната част на страната, които трябваше да обучават украински части. САЩ все пак си оставиха като опция разполагането на войски и биха могли да го направят най-рано през април.

Като цяло нарасналото темпо на руските военни маневри (включително стратегическите полети на дълги разстояния), напомня демонстрацията на мускули от времето на Студената война.

Отвъд това руските военни тактици трябва да имат реалистично разбиране за способностите на руската армия. Няма по-добър начин за това от ученията, за да се видят кои основни параметри са изпълними. Като тества военните си способности, Русия показва на света кои операции, сфери и области смята за ключови в стратегическото си планиране. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Стратфор: Русия провокира с мащабни военни учения