shareit

Столтенберг: Все още виждаме руско присъствие в Източна Украйна

| от |

Русия все още е в Източна Украйна, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с главнокомандващия на силите на Алианса в Европа генерал Филип Брийдлав. Двамата изразиха разочарование от оттеглянето на Русия от консултациите по Договора за обикновените въоръжени сили, и предупредиха, че евентуална европейска армия не трябва да дублира дейностите на НАТО.

Част от тежкото въоръжение се изтегля от Източна Украйна. Не е ясно обаче накъде се насочва, а това е процес, който трябва да се осъществи изцяло и да бъде доведен докрай, заяви Йенс Столтенберг. Според него от особено значение е и мониторингът на този процес – затова наблюдателите от ОССЕ трябва да имат пълен достъп до информация, свобода на движение, и гаранции за сигурността си:

Ние видяхме и все още виждаме руско присъствие и силна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Виждаме, че им се осигуряват оборудване, сили и обучение, така че Русия все още е в Източна Украйна, подчерта Столтенберг.

Двамата с главнокомандващия на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав изразиха разочарование от взетото решение на властите в Москва във вторник да се оттеглят окончателно от консултативната група по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Според тях консултациите по този договор са важни и е жалко, че Русия прекратява участието си.

Що се отнася до идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за създаване на европейска армия – и Столтенберг, и Брийдлав казаха, че ЕС е свободен да решава как ще организира сътрудничеството си в сигурността и отбраната. Те обаче предупредиха, че всичко, което се прави в тази посока, трябва да допълва, а не да дублира дейността на НАТО. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Столтенберг: Все още виждаме руско присъствие в Източна Украйна