Статуя на Хитлер се продаде за 17 млн. долара

| от chronicle.bg |

Sтатуя на Хитлер от Маурицио Кателан бе продадена за 17,2 млн. долара. на търг на аукционната къща „Криситис“ в Ню Йорк. Сумата е рекордна както за скулптора, така и за страната, от която е – нито едно италианско произведение на изкуството не е надминавало тази цена досега.

Статуята, направена от восък и смола, се казва „Той“ (Him) и бе наречена „една от най-шокиращите и обезпокояващи творби, появили се след войната.“ Предварително тя бе оценена на 10-15 млн. долара. Предишната рекордна продажба на Кателан е на скулптура, която представя него самия, надничащ от дупка в земята. Нейната цена била 7,9 млн. лева, което означава, че е подобрил рекорда си с два пъти по-голяма сума.

Статуята на фюрера, която е завършена още от 2001 г., си играе с възприятията. Гледана отзад, тя изглежда като малко молещо се момченце. Погледната отпред обаче, мигновено се сблъскваме с твърде познатото контрастиращо лице на Хитлер, застанал на коленете си.

Кателан променял мнението си за скулптурата всеки ден, дори на няколко пъти обмислял да я унищожи. „Хитлер е чист страх, образ на истинска болка. Боли ме само да произнасям името му. И все пак това име е завладяло паметта ми и живее в главата ми, въпреки че продължава да е табу.“

Същата скулптура предизвика спорове през 2012г., когато бе инсталирана в бившо гето във Варшава, където са загинали хиляди евреи по време на нацисткото управление. Тогава някои я обвиниха, че умаловажава страданията на еврейските жертви, докато други я видяха като отражение на злото и неговите много форми.

Маурицио Кателан отрича обвиненията, че е провокатор, твърдейки, че не се опитва да обиди никого. „Всъщност мисля, че реалността е много по-провокативна от моето изкуство. Аз просто си вземам трохички от ежедневието.“

На търга, наречен „Обречени на провал“ (Born to fail), бяха предложени общо 39 творби, като само една от тях не успя да си намери купувач. Търгът „хвърля светлината върху творби, които нарочно прекрачват границите на това, което пазарът на изкуството би нарекъл „успешно“ в опит да се създаде нещо новаторско.“ Общата спечелена сума от търга е 78,123 млн. долара.

Шестима участници, освен Кателан подобриха рекордите си за най-скъпо продадена творба.

 
 
Коментарите са изключени за Статуя на Хитлер се продаде за 17 млн. долара