shareit

Стълбите към Рая в Хаваите

| от chronicle.bg |

Стълбите Хайку, познати и като „Стълбите към Рая“ са стръмна туристическа пътека на остров Оаху, Хаваи. Стълбата се състои от 3 922 стъпала и достига до 850 метра надморска височина, със среден наклон около 30 градуса. Първите стъпала са дървени, но в последствие се поставят подцинковани стоманени корабни стъпала. Тя е разделена на седем части, които са номерирани последователно до върха.

През 1942 г. американските военни прекарват кабел за радио комуникация от едната страна на скалите над долината Хайку до другата страна. Кабелът е бил необходим за предаване на радио сигнали към корабите на ВМС. По-късно корабите са били пренасочени през Тихия океан и оттогава стълбите остават там. Местните жители ги изкачвали, снимали невероятните пейзажи и лека-полека те се превърнали в желана туристическа дестинация.

През 1987 г. пътеката е обявена за изключително опасна и публично забранена. Това обаче не спира търсачите на силни усещания и пътеката бива често посещавана. През 2003 г. пътеката е ремонтирана, което струва на града 875 000 долара. В началото на 2012 г., Окръг Хонолулу обявява, че заради неразрешените проблеми с правата за използването на земята, не могат да отворят „Стълбите Хайку“ за публично ползване.

Туристите не се спират пред предупредителните табели и смело се изкачват „към Рая“. В социалните мрежи има групи, които служат за обмен на информация, полезни съвети и, естествено, споделяне на много снимки и видео клипове. Тази приказна стълба се оказва доста изморителна, но изкачването прочиства духа и съзнанието. След 2012 г. охранителна полиция пази стълбите и спира желаещите. Туристите незаконно се промъкват в гората през нощта и скришом успяват да стигнат до първото стъпало.

През 2015 г. мощна буря премина над остров Оаху, което причинява значителни щети на стълбището. Оттогава се считат за неизползваеми. Вижте в галерията ни как изглеждат „Стълбите към Рая“.

 
 
Коментарите са изключени за Стълбите към Рая в Хаваите

Повече информация Виж всички