shareit

Срещата в Кремъл приключи с уговорката да се работи съвместно по документ за прилагане на минските договорености за Украйна

| от |

Лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел приключиха разговорите си с руския президент Владимир Путин в Кремъл относно намирането на изход от украинската криза, предадоха световните агенции.

Разговорите продължиха над пет часа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков ги определи като конструктивни и съдържателни и добави, че на тях лидерите са се разбрали да продължат да работят заедно относно разработването на съвместен документ за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато миналия септември в беларуската столица Минск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Като изхождаме от предложението, формулирано от президента на Франция и от канцлера на Германия, в настоящия момент се осъществява съвместна работа за подготовката на текст на възможен съвместен документ за прилагане на минските договорености. Документ, който ще включва и предложенията на украинския президент, и предложенията, формулирани днес от руския президент, каза Песков, цитиран от ТАСС. Той добави, че се прави така, че после този текст и тези предложения да бъдат представени на одобрението на всички страни в конфликта.

Очаква се в неделя да има телефонен разговор в нормандски формат на високо равнище относно Украйна, добави Песков. Това означава, че в разговора ще участва и Порошенко, освен Путин, Меркел и Оланд, уточнява Франс прес. Тогава ще бъденаправена равносметка на работата по гореспоменатия документ.

От обкръжението на Оланд също определиха разговорите днес в Кремъл като конструктивни, допълва Франс прес. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт също определи разговорите като конструктивни и съществени, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че те са приключили обаче, без да бъде обявено каквото и да е споразумение за прекратяване на сраженията в Украйна, а само за разработване на съвместен документ относно прилагането на минските договорености.Франс прес пък нарича този документ „бъдещ мирен план,
интегриращ френско-германските предложения към тези на руския президент и на президента на Украйна“.

 
 
Коментарите са изключени за Срещата в Кремъл приключи с уговорката да се работи съвместно по документ за прилагане на минските договорености за Украйна