shareit

Снукър или бейзбол на Олимпиадата през 2020?

| от |

Снукърът иска място сред олимпийските спортове за Игрите през 2020. Тази тема със сигурност ще породи милиони спорове, основно на чаша бира, за това какво точно е спорт и дали наистина снукърът може да бъде определен като такъв, при това олимпийски, пише webcafe.bg.

МОК отвори вратичка за новите спортове, след като прие, че градовете-домакини на Олимпийските игри могат да включват в програмата спорт, които не са традиционно олимпийски, макар и само за едно участие. Това веднага доведе до сериозна атака от страна на Световната снукър и билярд асоциация (WPBSA) към организаторите на Токио 2020.

Последните спортове, които бяха приети в олимпийското семейство са голфът и ръгбито за 7-членни отбори и те ще дебютират на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година.

След поредица разправии, сръдни и много лобиране борбата успя да запази статута си на олимпийски спорт, въпреки натискът да бъде изместена от скуоша и още няколко по-перспективни спорта.

Организаторите на Токио 2020 имат право да включат в програмата един спорт по техен избор, който ще участва само в тази Олимпиада, следващият домакин може да си избере друг спорт. Тази идея прокара президентът на МОК Томас Бах и напълно очаквано, тя срещна сериозна подкрепа.

Снукърът обаче ще срещне сериозна съпротива, за да влезе в програмата на Токио 2020. Най-малкото защото японците харесват повече бейзбола, който е изключително популярен там и скуоша. В снукъра се надяваха на място в олимпийската програма за 2024 година, но сега ще се опитат да изпълнят целта си по-рано.

„В последно време снукърът достигна безпрецедентна популярност и от известно време насам ние вярваме, че заслужаваме шанс да се пробваме на най-високата спортна трибуна – обясни президентът на WPBSA Джейсън Фъргюсън. – През 2001 снукърът се включи със страхотен успех на Международните световни игри в Акита, Япония и тази програма се развива и до днес. Вярваме, че имаме място в програмата на Токио 2020.“

По данните на Фъргюсън снукърът събира почти половин милиард зрители годишно и се практикува в над 90 държави. А ако в сметката се включат и другите спортове под шапката на WPBSA разпространението им вече покрива 200 държави.

Още на старта обаче снукърът ще се изправи пред непреодолимо за него препятствие – в този спорт отсъства равнопоставеност между мъжете и жените участници, а това е минус, който в МОК няма да преглътнат.

 
 
Коментарите са изключени за Снукър или бейзбол на Олимпиадата през 2020?