shareit

Скандал със самозван хирург в нобеловия комитет

| от chronicle.bg, по BBC |

Двама съдии са призовани да напуснат Нобеловата асамблея при Каролинския институт, която дава нобеловата награда за медицина, след скандал около опозорен италиански хирург.

Хариет Валберг и Андерс Хамстен са освободени след като шведското правителство уволни целия управителен борд на престижния Каролински институт, където двамата учени са работили.

Причина за тежките мерки е кариерата на италианеца Паоло Макиарини – известен като хирург-пионер, направил първата трансплантация на синтетичен орган като ръководител на екип от Каролинския институт през 2011 година. Операцията е повторена няколко пъти с други пациенти. Оказва се обаче, че двама от пациентите му са починали след операцията, заради което Макиарини е обвинен във фалшифициране на резултатите от работата си. Самият хирург отрича всички обвинения срещу себе си.

Двамата учени Ваберг и Хамстен са загубили позициите си в Нобеловата асамблея, след като са били част от ръководството на Каролинския институт и са сред хората, заподозрени в игнориране на подозренията към способностите на италианския хирург.

50-членният нобелов екип избира и излъчва носителят на нобеловата награда следващия месец.

Каролинският институт наема Паоло Макиарини през 2010 година. Той обаче загуби работата си по-рано тази година след документален филм на шведската телевизия SVT, който поставя под съмнение операциите му.

Прокуратурата в Швеция обяви през юни, че разследва хирурга по подозрения за два случая на непредумишлено убийство в шведски болници през 2011 и 2012 година. Според други данни той е давал грешна информация в автобиографията си.

 
 
Коментарите са изключени за Скандал със самозван хирург в нобеловия комитет