shareit

Скандал а’ла Оруел тресе Македония

| от |

Политически скандал тресе Македония, пише Дойче веле. Тесен кръг от хора във властта явно са контролирали всичко по-важно в обществото – от това, какво да публикуват медиите, та до назначенията на съдиите.

Миналата седмица най-голямата македонска опозицизионна партия – Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) – покани голяма група журналисти, за да им връчи доказателства за това, че са били следени. Всеки едни от тях получи папка с транскрибирани записи на техни телефонни разговори. „Над 100 македонски журналисти са били подслушвани през последните няколко години“, заяви лидерът на опозицията Зоран Заев. По думите му, тези записи доказвали връзката между премиера Никола Груевски, тайната полиция и медиите.

От началото на годината това е четвъртата среща, на която СДСМ предоставя материали на журналистите по темата за подслушванията. Опозиционният лидер Заев твърди, че разполага с доказателства за това, че над 20 000 души в страната са попаднали в мрежите на една система за следене на медиите, изградена от премиера Груевски, неговия братовчед и шеф на тайните служби Сашо Миялков и още няколко други приближени хора.

Страх и самоцензура

Записите на подслушани разговори на министри от кабинета с шефа на тайните служби, главния прокурор, журналисти и собственици на медии, оповестени от опозицията през последните седмици, говорят ясно, че в Македония има политически контрол над институциите, правосъдието и медиите. „Нарушаването на личната сфера на журналистите се отразява и на свободата на пресата в Македония, което нагнетава страх и създава условия за самоцензура“, посочва по този повод президентът на Европейската федерация на журналистите Могенс Блихер Бйерегард. След разкритията, ръководството на Асоциацията на журналистите в Македония поиска оставките на премиера Груевски, шефа на тайните служби Миялков и на вътрешната министърка Гордана Янкуловска.

Правителството не отрече съществуването или автентичността на въпросните записи. Вместо това то реши да отговори на удара с удар: обяви, че подслушването е било поръчано от неизвестна „чужда разузнавателна служба“, подпомогана от бившия шеф на спецслужбите, който е задържан с още петима бивши служители от неговото ведомство по обвинение в шпионаж. Груевски твърди, че опозиционният лидер е „само инструмент в една игра, твърде голяма за него“. Междувременно Заев беше обвинен в подготовката на държавен преврат и му е забранено да напуска страната, но остава на свобода. Той обаче твърди, че е получил записите от „патриоти“, работещи в македонските тайни служби.

От демокрация към авторитаризъм

Премиерът Никола Груевски и неговата ВМРО-ДПМНЕ, управляващи страната от 2006 година, често са били обвинявани от опозицията в авторитаризъм. През последните 8 години демократичните стандарти и свободата на печата постоянно влошават показателите си в Македония, предупреждават различни международни организации. Наскоро професорът от университета в Грац и експерт по въпросите на Югоизточна Европа Флориан Бибер заяви за Дойче Веле, че страната все повече залита към авторитарен стил на управление. „Причината за това е в авторитарния режим на Груевски, който през последните 9 години отклони Македония от нейния демократичен път на развитие“, казва професорът.

От декември 2005 г. Македония официално е кандидатка за членство в ЕС, но на практика няма възможност да поведе реални преговори с Брюксел поради гръцкия езиков спор, а и поради собствените й демократични дефицити. От 2008 година насам правителството на Груевски не е направило нищо съществено за напредъка на страната по този път. Лидери на опозицията бяха хвърлени в затвора, критичните медии биват маргинализирани или направо закривани. Неотдавна бившият посланик на ЕС в Скопие Еруан Фуер даде следната оценка на Македония: „Управлаващата партия не търпи никакво чуждо мнение, различно от официалното, и със заплахи и всяване на страх се опитва да репресира общестото“.

Всичко това не остава незабелязано от ЕС. Миналия понеделник шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер отмени срещата си с македонския премиер Груевски, а еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази своята загриженост за случващото се в Македония. Някои македонски медии цитираха анонимен източник от американското посолство в Скопие, според когото Вашингтон обмислял наказателни мерки за „отговорните за тези нарушения на човешките права“ в страната. Ставало дума за ограничения за пътуване до САЩ и за замразяване на банкови авоари.

Медиите – маша в ръцете на властта

Записите на подслушаните разговори показват, че един тесен кръг от хора във властта контролират всичко по-важно в обществото – от това, какво могат да публикуват медиите до назначенията на съдиите. В един от записите се чува как шефът на тайните служби Миялков обсъжда с представител на най-голямата македонска телевизия как медията да отрази предстоящата акция по задържането на бившия вътрешен министър от опозицията Любе Бошкоски след изборите през 2011 година. От друг запис личи как вътрешната министърка Гордана Янкуловска обсъжда с Мартин Протугер, шеф на кабинета на премиера Груевски, как да бъде прочистена държавата администрация от хора на бившите управляващи. Записът съдържа и признанието на Протугер, че се подготвяло „разбиването“ на партията на Бошкоски.

 
 
Коментарите са изключени за Скандал а’ла Оруел тресе Македония