Швеция отвори клиника за мъже, жертви на изнасилване

| от chronicle.bg, по QZ |

Мъжете, станали жертва на изнасилване, са също толкова травматизирани, колкото и жените. Затова в Швеция отвори първата клиника, която се грижи за мъже и момчета, станали жертва на сексуално насилие. В страната вече има подобна клиника за жени, която се грижи за между 600 и 700 пациентки на година.

Миналата година в Швеция бяха оповестени 370 случая на сексуално посегателство срещу мъже и момчета. Предполага се, че реалният им брой е много по-висок.

„Общата представа е, че мъжете не могат да бъдат изнасилени“, казва Лоти Хелстрьом, старши лекар в болницата.

Тя посочва, че медицинските ефекти са по-тежки за мъжете по отношение както да физическото, така и на психическото здраве. Според изследванията по темата, за мъжете има по-висок риск от развиване на посттравматично стресово разстройство.

Поради културни особености е по-трудно за мъжете да потърсят помощ. Съществува митът за мъжествеността, който кара мъжете, жертви на сексуално насилие, по-трудно да говорят за преживяното. Според създателите на клиниката, тя ще допринесе за по-широкото разбиране на проблема и онова, което изживяват пострадалите.

 
 
Коментарите са изключени за Швеция отвори клиника за мъже, жертви на изнасилване