shareit

Швейцария гласува „за“ разширяването на правомощията на разузнаването

| от chronicle.bg по в. Сега |

Швейцарците масово подкрепят приетия от парламента преди една година, но още не е влязъл в сила закон за разузнаването, разрешаващ на тайните служби да следят телефонните разговори и електронната поща.

Това показват прогнозните резултати от гласуването на днешния референдум в конфедерацията. Според социологическия институт gfs.bern 66% са гласували с „да“ при допустима грешка от 3%, съобщи швейцарската телевизия.

Всички допитвания по време на кампанията преди референдума даваха мнозинство на положителния вот, но резултатът надхвърля прогнозите, които бяха за подкрепа от 53 до 58%.

Законът за разузнаването бе гласуван от швейцарския парламент през 2015 г., но коалиция от социалистическата партия, Зелените и организации като Пиратската партия инициираха референдума от опасения, че ще бъдат нарушени гражданските свободи, мерките няма да бъдат достатъчни за справянето с тероризма и ще бъде застрашен неутралитетът на Швейцария, принуждавайки властите да работят и да зависят повече от чуждестранните партньори, за да се борят със заплахите. Тези опасения се засилиха особено във връзка с разкрития на бившия служител на Националната служба за сигурност на САЩ Едуард Сноудън за мащабите на американското електронно седене след атентатите от 11 септември 2001 г.

Досега тайните служби на конфедерацията имаха право да събират сведения само в публичната сфера. Занапред те ще могат при определени условия да следят превантивно пощенските пратки и телефонните комуникации на частни лица, както и активността им в интернет, да проникват в информационните мрежи и да претърсват помещения, коли и багажи.

Швейцарците обаче категорично отхвърлиха два други текста, по които днес също имаше допитване на федерално ниво. Според първите прогнози 60% са отговори с „не“ на повишаване на пенсиите и 63% на инициатива за „зелена енергия“, която иска намаляване на потреблението на природни ресурси.

Мнозинството от гражданите на Швейцария гласуват задочно и по интернет, което позволява бързо преброяване на бюлетините.

 
 
Коментарите са изключени за Швейцария гласува „за“ разширяването на правомощията на разузнаването

Повече информация Виж всички