shareit

Шоколадът прави ли ни по-умни?

| от chronicle.bg |

Ново проучване доказва, че шоколадът може да подобри мозъчните функции. Това изследване се нарежда до други, които показват, че той може да предотвратява инфаркти и да помага в отслабването. Но ако се рови по-дълбоко по темата се оказва, че не всичко е такова, каквото изглежда…

Ако има едно нещо, което хората обичат повече от шоколада, то това са научните изследвания, които потвърждават, че той е полезен. Като това последно проучване, което доказва, че яденето на шоколад стимулира мозъка. Въпреки това, предвид мазнините и захарта, които шоколадът съдържа, подобни твърдения трудно биха могли да се приемат като сериозни доказателства.

Прави ни по-умни

За целите на изследването е проведено проучване на близо 1000 души от Ню Йорк. Тврърденията, че шоколадът може да стимулира мозъчната функция не са нещо ново, но изводите на новото изследване са сред първите толкова неясни. „Няма как да се говори за причинно-следствена връзка между шоколада и мозъка. Това е почти невъзможно да бъде доказано чрез този проект“, заяви един от инициаторите на проучването. Което означава, че не можем със сигурност да твърдим дали умните хора харесват шоколад или обратното – че шоколадът прави хората по-умни. Дотук всичко звучи доста объркано…

Помага в отслабването

Това истина ли е? Със сигурност теориите, че шоколадът помага в отслабването разбуниха духовете миналата година. Но в действителност новината се оказва измама и е по идея на журналиста Джон Бюханън, който искаше да докаже колко податливи са медиите към отразяване на псевдонаучни „постижения“. Бюханън дори направил собствено изследване като карал хората, които участват в него да ядат шоколад. Представете си колко бил учуден, когато по някаква „щастлива случайност“ шоколадът наистина имал положителен ефект. Оказало се, че консуматорите на шоколад наистина отслабвали, а въздържателите – не.

Предотвратява инфаркти и инсулти

Стотици научни статии твърдят, че това е истина. Някои от тях, като един анализ от 2012 година, изглеждат доста авторитетен. В рамките на следното проучване са изследвани 37 103 шведи. То установява, че процентът на инсулт сред мъжете над средна възраст е със 17 пункта по-нисък от тези на същата възраст, които ядат повече шоколад. Въпреки това, резултатите от това проучване нямат статистическа стойност. И хапването на много шоколад със сигурност би довело до нездравословно покачване в теглото, така че за момента е по-добре да държим сладкото изкушение на разстояние.

Помага във фитнеса

Изследвания на Калифорнийския университет в Сан Диего прокарват теорията, че шоколадът може да действа като един вид полезен наркотик, който подобрява ефективността в залата. Но едно вглеждане в детайлите опровергава и тази теза. Проучването е от 2011 година и се концентрира върху изследването на епикатехина, който се съдържа в шоколада и неговото въздействие върху мишки, а не върху хора. Епикатехинът драстично подобрява издържливостта на мишките, докато те тичат по бягаща пътечка. Но не е ясно дали той има същия ефект и при хората. Дори и това да е възможно, то най-вероятно дори една миниатюрна доза епикатехин, като половин квадратче шоколад, би била достатъчна. Нещо повече – шоколадът би могъл да има обратен ефект във фитнеса, защото епикатехинът се съдържа само в тъмния шоколад. Епикатехинът изчезва при преработката на натуралния шоколад в млечен.

 
 
Коментарите са изключени за Шоколадът прави ли ни по-умни?

Повече информация Виж всички